Są przepyszną aranżacją tradycyjnej szarlotki. Zwieńczeniem smaku jest słodka, karmelowa masa królująca nad kruchą otoczką.
szarlotkowe babeczki – lista składników:
- Składniki ciasta kruchego:
- Składniki dodatkowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- Cynamon
- 2/3 kostki margaryny
- Kilka dużych jabłek
- 2/3 szklanki cukru
- Cukier waniliowy
- 3 żółtka
- Szklanka gotowej masy karmelowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szarlotkowe babeczki Jak przygotować:
Zobacz również: inny ciekawy przepis
Za pomocą noża drobno posiekać kruche i ugniatać. Wyłóż podstawę i boki foremek na babeczki około jedną czwartą mieszanki po zakończeniu ciasta. Użyj grubej tarki, aby zetrzeć jabłka. Nałóż na nie cynamon i cukier waniliowy i wyciśnij nadmiar soku. Następnie w tym momencie masę jabłkową wyłożyć na biszkopt i przykryć wierzch pozostałą masą. Przygotować około 30 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu babeczek dekorujemy wierzchy roztopioną masą karmelową.
Dodaj komentarz