Składniki na babeczki mini:
- 3 żółtka, 2 białka
- Kolorowa posypka
- 25 dkg mąki
- Lukier:
- 1 cukier waniliowy
- 1 białko
- 15 dkg cukru pudru
- Dekoracja:
- skórka starta z jednej cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek pomarańczowy
- 15 dkg masła
- ok. szklanka cukru pudru
- 3 łyżki mleka
babeczki mini Jak przygotować:
A może spodoba Ci się także: kruche ciasteczka z czekoladą
Mniejsze niż zwykłe babeczki można zrobić z kremowej margaryny z mleka, cukru i żółtek jaj. Dodać proszek, mąkę i kilka kropel oleju. Ubij pianę z dwóch białek do końca, a następnie delikatnie połącz nowo utworzoną masę. Napełnij małe silikonowe foremki do jednej trzeciej i podgrzewaj w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Jeszcze ciepłe zanurzyć w wcześniej przygotowanym lukrze. Białko ubić z cukrem pudrem) Posypać kolorową posypką, odstawić do ostygnięcia.
Dodaj komentarz