Jak zrobić Serowe muffinki czekoladową pianką –

serowe muffinki – składniki:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • ok.15 tabl. słodziku
  • czekoladowa pianka:
  • 1/2 łyżki skrobi lub budyniu
  • 1 bardzo kopiata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jajko
  • 1/2kg sera
  • masa serowa:
  • „kruchy spód”:
  • 1 łyżka serka z wiaderka (ale może być też serek typu president)
  • 9 łyżek otrębów (zmieniłam)
  • ok.12 tabl. słodziku
  • ok.10 tabl. słodziku
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej + około 1/2 łyżeczki do „podsypania”
  • 3 białka + odrobina soli

serowe muffinki Przygotowanie

Zobacz także: inna ciekawa receptura

Herbatniki z cheddarem z pianki czekoladowej: Na desce połącz skrobię, mąkę pszenną, kakao, rozgnieciony cukier i proszek do pieczenia. Dodaj cheddar i wymieszaj ciasto. Dodaj odrobinę skrobi, jeśli jest podstawowa. Po dwukrotnym podzieleniu ciasto podzielono na cztery równe części. Ponieważ miałam dwanaście „miejsc” na muffiny, każdą z tych czterech części podzieliłam na trzy części i włożyłam je do „dziur” w foremce na muffiny. Aby je wyrównać, użyłam palców. Blachę skropiłam odrobiną oliwy z oliwek!). Umieść gładki ser, żółtko jaja, słodzik i mieszaninę skrobi na „spodzie” babeczek. W temperaturze 180 stopni gotuj przez około 40 minut. W tym momencie przygotuj pianę: Wymieszaj białka z kakao i pokruszonym słodzikiem, aż powstanie sztywna piana. Dopraw solą, jeśli jest zasadowa. Masę serową zalać szprycą i zapiekać jeszcze 15-20 minut. Gotowe ciastka odstawić do ostygnięcia w gorącym piekarniku.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *