Składniki na puszyste muffinki:
- 1 opakowanie brukselki
- 2 gotowane marchewki
- gałka
- 3 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 6 jaj
- 100 g groszku zielonego z puszki
- pieprz
- manny
- czubrica zielona do smaku
- 1 łyżka kaszy
- 1 cebula
- bazylia
- kolorowy
- sól
- morska
- muszkatołowa
puszyste muffinki Jak zrobić:
Zobacz koniecznie: inny przepis
Nadziewane bułki z warzywami i brukselką nie powinny być rozmrażane! Wybielaj przez około pięć minut w bulgoczącej, osolonej wodzie. Po pokrojeniu na pół lub na mniejsze kawałki odsączyć przez sito. Dodać pokrojoną w plastry brukselkę i posiekaną marchewkę osuszoną z marynaty, doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić w naczyniu z łyżką margaryny. Po obraniu czosnku i cebuli drobno je posiekaj. Naciśnij czosnek za pomocą prasy. Zamieszać. Dodaj semolinę i dopraw do smaku gałką muszkatołową i bazylią, a następnie ubij jajka blenderem, aż uzyskają puszysty krem. 7-8 kawałków kamionkowych kokilek (w zależności od wielkości) posmarować margaryną i posypać bułką tartą, ułożyć warzywa na spodzie i zalać masą jajeczną. Temperatura pieca powinna wynosić 180°C. W większym gulaszu włożyć kokilki do gotującej się wody i gotować 20 minut, aż masa całkowicie stężeje. Podawać gorące z odrobiną świeżej bazylii na wierzchu. Proponuję!
Dodaj komentarz