Jak zrobić Pizza z sosem czosnkowym

pizza z sosem czosnkowym – lista składników:

  • 2 duże ząbki czosnku
  • nadzienie:
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżeczka oregano
  • plasterki szynki konserwowej
  • 30g drożdży
  • oliwki
  • sos czosnkowy:
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500g mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250ml letniej wody
  • 250ml śmietany
  • pszennej
  • feta
  • kolorowa papryka
  • sos pomidorowy
  • pomidory
  • 2 łyżki majonezu
  • oregano, bazylia
  • ser
  • ciasto:
  • dymka zielona
  • mozzarella

pizza z sosem czosnkowym Przygotowanie

Zobacz koniecznie: inna ciekawa receptura

Pizza z sosem czosnkowym Drożdże posypać cukrem i odstawić na jakiś czas, aż zaczną działać. Mąkę, olej, sól, wodę, drożdże i wymieszaj w misce. Zagnieść mikserem, aż będzie elastyczne. Przykryj ściereczką i pozostaw na czterdzieści minut, aż urosną w parę. Delikatnie wyrabiam ciasto na posypanej mąką stolnicy, po czym dzielę je na dwie części i wylewam na ciepłe bułeczki o wielkości zbliżonej do szerokości pojemnika na pizzę. Umieść ciasto w strukturze i posmaruj olejem. Zanim sos czosnkowy i tarty ser zostaną rozsmarowane na całym cieście, należy je ostrożnie zawinąć, aby powstał wysoki brzeg. Posyp ciasto ziołami, dodaj dodatki i polej sosem pomidorowym: pokrojona w plastry mozzarella, mielony cheddar, skropiony sos czosnkowy, zielone oliwki, pokrojona w kostkę papryka i kawałki szynki dopełniają danie. Pizze podgrzewałam około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po wyeliminowaniu posypałam dymką i pokruszoną fetą. Użyj pozostałego ciasta do następnego kroku. To od Ciebie zależy, jak zmienią się zdobienia.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *