Jak zrobić Pancakes czyli amerykańskie naleśniki

Naleśniki nie muszą być nudne. Postanowiłam troszkę uatrakcyjnić zwykłego, białego naleśnika i dodałam kakao.
Naleśniki czekoladowe
są rewelacyjne. Po pierwsze kolor, po drugie fajny, lekko czekoladowy smak. Pycha. Środek nadziany jest własnej roboty
konfiturą z moreli
. Polecam. Naleśniki czekoladowe są rewelacyjne. Pokazywałam ostatnio, że naleśniki nie muszą być nudne i robiłam naleśniki czekoladowe . Różowe naleśniki
o smaku lekko malinowym. Pokazywałam ostatnio, że naleśniki nie muszą być nudne i robiłam
naleśniki czekoladowe
. Tym razem malinowe –
różowe naleśniki
. W środku serek waniliowy. Myślę, że takie naleśniki spodobają się dzieciom. Amerykańskie naleśniki są uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale i ich rodziców. Amerykańskie naleśniki, czyli
pancakes,
pojawiły się u nas dziś rano. Poranek zaczął się tak miło, że musiałam zrobić coś pysznego. Kiedy po tak długim czasie promienie słoneczne przedostały się przez zaśnieżone okna dachowe, poczułam, że chyba idzie wiosna! A to był wystarczający pretekst do zrobienia pancakes.
Moje
pancakes
są z lekką nutą cynamonu, obficie polane syropem klonowym, który w końcu udało nam się kupić, i z odrobinką ulubionego dżemu. Są pyszne. Idealne na śniadanie i kolację. Z kubkiem ciepłego kakao smakują bajecznie! Takie super leniwe, sobotnie śniadanko. Z widokiem na śnieg za oknem i to wspaniałe słońce, które wpada przez każdą szczelinkę, którą do tej pory zalepiał śnieg.
Pancakes
to dla mnie takie grubsze naleśniki z pogranicza placków. Są delikatne, puszyste i pyszne. Nutka cynamonu współgra ze słodkim syropem klonowym… co tu dużo mówić – super!
A przepis na
pancakes
to Wasza propozycja z „
listy życzeń
„. 😉 Przepisów na te amerykańskie placuszki jest sporo, jeszcze na pewno nie raz zagoszczą u nas na stole. Przepis zdobyty u źródła, za wielką wodą. Dzisiaj zapraszam Was na pancakes na bazie mleka (często są na bazie maślanki), ale tak jak my mamy wiele kombinacji naleśników czy placków, tak i amerykańskie pancakes są różne. Mnie to bardzo cieszy, bo to dodatkowy pretekst, by zrobić 'pankejki’ ponownie. 🙂 Są pyszne. Polecam wszystkim. Pyszne placuszki z mąki bezglutenowej świetnie się sprawdzą jako zdrowe śniadanie na słodko. Amerykańskie naleśniki są uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale i ich rodziców.
Pancakes to bardzo puszyste i delikatne naleśniki, które wręcz rozpływają się w ustach.

amerykańskie naleśniki – składniki:

  • – 1/4 szklanki cukru pudru
  • – aromat waniliowy (opcjonalnie)
  • – 1/4 szklanki oliwy
  • – dodatkowo użyłam nutelli i truskawek do przełożenia naleśników
  • – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • – 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • – 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • – szczypta soli
  • – 1 jajko

amerykańskie naleśniki Jak przygotować:

Zobacz również: inna ciekawa recepturka

1. Utrwal suche mocowania w misce. 2. Mokre skrawki przełożyć do drugiej miski: aromat z maślanki, oleju, jajka i wanilii. 3. Mieszając, ciągle dodawać mokre skrawki do suchych. 4. Na patelni rozgrzanej do średniej temperatury podsmaż masę w kawałkach. 5. Placki powinny być smażone z przeciwnej strony przez około 2 minuty, aż na wierzchu pojawią się bąbelki. 6. Na wcześniej ułożonych naleśnikach można ułożyć dowolne dodatki. Podałam solidną mieszankę truskawek i Nutelli.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *