Bazyliowe naleśniki faszerowane kuskusem, papryką, pomidorami i mozzarellą. Zapiekane z beszamelem i serem żółtym. To propozycja na obiad. Polecam, bo bardzo dobre 🙂
naleśniki zapiekane z sosem beszamelowym – lista składników:
- gałka muszkatołowa
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży pomidor
- sól
- Na farsz
- mozzarella
- 1 szklanka mąki
- 1.5 szklanki suchego kuskusu
- 1 łyżeczka pasty curry
- 1 szklanka mleka
- czosnek niedźwiedzi
- biały pieprz
- 500 ml mleka
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- odrobina kminku
- 3/4 szklanki wody ( najlepiej gazowanej, ja użyłam zwykłej mineralnej)
- garść listków bazylii
- 3 łyżki masła
- sól pieprz
- 2 jajka
- Na beszamel
- 2 i pół łyżki mąki
- sól ziołowa
- starty żółty ser do posypania wierzchu
- Na naleśniki
- odrobina oleju
naleśniki zapiekane z sosem beszamelowym Przygotowanie:
Zobacz koniecznie: ciasto czekoladowe z polewą
1. Naleśniki: Zrobiłem jedno danie, łącząc mleko i listki bazylii w wysokim pojemniku. Następnie nadal dodawałem mąkę, dwa jajka, wodę, niewielką ilość oleju i trochę soli ziołowej do mieszanki, aż ciasto było gładkie. Opracowałem klapsy. Farsz: Do wrzącej wody wsypałam 1,5 szklanki suchego kuskusu. Do upieczonych na patelni kształtów cebuli dodano wyciśnięty ząbek czosnku. Następnie dodałam paprykę i pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko wymyśliłam na jakiś czas. Wymieszałam ekspandowany kuskus, paluszek curry, łyżeczkę soli, niedawno zmielony pieprz, kminek i niedźwiedzi czosnek. Gdy farsz zdążył trochę ostygnąć, dodałam pokrojoną mozzarellę. Z sosem beszamelowym: Mąkę połączyłam z roztopionym masłem na patelni, po czym powoli dodałam mleko. Po zgęstnieniu sosu dodałam sól, gałkę muszkatołową i biały pieprz. Każdy naleśnik zwinęłam w roladę po uprzednim ułożeniu na wierzchu odrobiny farszu. Ułożyłam je blisko siebie w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem. Całość polałam sosem beszamelowym i mielonym cheddarem. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni podgrzewałam go przez 25 minut.
Dodaj komentarz