Składniki na naleśniki z mięsem mielonym i szpinakiem:
- jogurt nat lub śmietana
- Farsz :
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki wody mineralnej
- olej do smażenia
- szczypta soli
- 2 cebule
- 150 g mąki
- mięso mielone 500g
- sól
- ser
- szpinak
- 4 ząbki czosnku
- 2 jaja
- Sos czosnkowy:
- pieprz
- przyprawy : vegeta, sól
- 250 ml mleka
- Ciasto na naleśniki :
naleśniki z mięsem mielonym i szpinakiem Przygotowanie:
Zobacz koniecznie: inny przepis
Placki ze szpinakiem i mięsem mielonym Zaczynamy od gracza na gorące bułeczki. Po przesianiu mąki dodaj do miski mleko, jajka i sól. Po połączeniu wszystkiego dolewamy wody do uzyskania pożądanej konsystencji. W cieście nie może być zbyt gęsty. Gdy ciasto będzie gotowe, przygotuj farsz. Doprawić i dodać szpinak po pokrojeniu cebuli i podsmażeniu ich na patelni z mięsem mielonym. Pozwalamy mu wyschnąć na powietrzu. Upiecz naleśniki i w międzyczasie zrób sos czosnkowy. Posolić i pieprzyć jogurt i czosnek, który ledwo przecisnął się przez prasę do miski. Po usmażeniu naleśników i ostygnięciu mięsa zawijamy je. Proces nadziewania naleśnika i zawijania go jest podobny do robienia krokietów. Umieść faszerowane naleśniki w naczyniu żaroodpornym i posyp mielonym serem cheddar. Podgrzewać przez około 15 minut w temperaturze 180-200 stopni w piecu. Jemy z sosem czosnkowym. duma 🙂
Dodaj komentarz