Jak zrobić Naleśniki z mąki krupczatki

Naleśniki z mąki krupczatki to doskonała opcja dla wszystkich miłośników tego prostego dodatku. Przygotowuje się je w kilka chwil, a są niezwykle uniwersalne.
Przepis na naleśniki z mąki krupczatki jest idealny dla wszystkich, którzy szukają prostego sposobu na posiłek. Sprawdzą się również dla początkujących kucharzy. Naleśniki stworzone według tego przepisu są naprawdę fit. Nie tylko dlatego, że zrobione są z innej mąki. To również zasługa smażenia ich bez tłuszczu, dzięki czemu są lekkostrawne i mniej kaloryczne. Na pewno przypadną do gustu wszystkim osobom na diecie redukcyjnej. Robione są również bez mleka, na napoju sojowym. To świetna opcja dla osób nietolerujących laktozy. Dzięki temu mają znacznie mniej kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych. Można je podawać z serem, owocami czy dżemem, by stworzyć pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Najlepiej skorzystać z miksu mąki i otrębów, dzięki czemu ilość witamin jeszcze się zwiększy. Choć świetnie smakują na słodko, mogą być podawane również jako wytrawne. Wystarczy w przepisie pominąć dodatek cukru. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że są niezwykle puszyste i miękkie. Dlatego świetnie nadadzą się dla dzieci. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić naleśniki z mąki orkiszowej, które są po prostu najlepsze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki z mąki krupczatki, które będą pyszne, a przy okazji łatwe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość zabiera tylko kilka chwil, więc sprawdzi się nawet dla zapracowanych osób. Do przygotowania dobrze jest użyć specjalnej patelni, jednak spokojnie poradzi sobie nawet ta najzwyklejsza. Dla obniżenia kaloryczności całego dania warto lekko posmarować patelnię tylko przed pierwszym naleśnikiem, ze względu na dobre nagrzanie metalu reszta nie będzie już przywierać do jej powierzchni. Najlepiej formować naleśniki przy pomocy chochelki i wlewać niewielkie ilości na patelnię. W przypadku zbyt dużych ilości naleśniki będą grube, przez co ciężej je usmażyć.
Te naleśniki doskonale sprawdzają się dla dzieci. To dobre rozwiązanie zarówno na śniadanie, jak i na kolacje. Można je podawać na słodko z owocami lub w wersji wytrawnej z warzywami.

naleśniki z mąki krupczatki – składniki:

  • Cukier puder – 30 g
  • Proszek do pieczenia – 4 g
  • Mleko 2% – 250 ml
  • Mąka krupczatka – 130 g
  • Jajko – 2 szt.
  • Olej rzepakowy – 20 ml

naleśniki z mąki krupczatki Przygotowanie

Zobacz także: inna ciekawa recepturka

Mąkę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać w misce przed dodaniem mleka i jajek. Ponownie po dodaniu oleju i cukru należy zmiksować trzepaczkę. Na beztłuszczowej patelni gorące bułeczki smażymy z obu stron.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *