naleśniki z kaszy gryczanej – lista składników:
- feta
- kilka większych pieczarek
- 50 g sera
- natka pietruszki
- łyżeczka oleju
- jogurt
- przyprawy: sól
- 1/2 cebuli
- ser
- 1/2 papryki
- woda
- łyżeczka masła
- odrobina soli
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej z czosnkiem
- pierś z kurczaka (delikatnie przyprawiona, pieczona ok. 10-15 minut w 180 stopniach C)
- gryczanej
- 200 g kaszy
- 100 g mrożonego szpinaku
naleśniki z kaszy gryczanej Przygotowanie
Zobacz koniecznie: inna receptura
Naleśniki z kaszą gryczaną: Przygotowanie Naleśników: Dzień poprzedzający pieczenie kaszę należy namoczyć przez kilka godzin w wodzie. Po dodaniu soli odcedź miksturę i zmiksuj na gładką masę. Dodając wodę, uzyskuj gęstą, kremową konsystencję. Wypiłem 1,5 szklanki wody. Zostawiamy go tam na chwilę. Na gorącej teflonowej patelni smażymy. Nie dodajemy tłuszczu. Na mojej małej patelni ugotowałam około ośmiu gorących bułeczek; większy przedział powinien był dostarczyć dwa razy większą liczbę. Najlepsza technika wykonania farszu: Warzywa podzielić na pióropusze, cebulę na piórka, a paprykę na małe trójwymiarowe kwadraty. Dodaj pozostałe warzywa i szpinak po podsmażeniu cebuli na niewielkiej ilości tłuszczu. Do wszystkiego należy dodać passatę pomidorową i szklankę wody. Podgrzać do wrzenia i dodać pokruszony ser feta. Blendujemy i doprawiamy wedle uznania. Gotuj pod przykryciem przez kilka chwil z niską intensywnością. Po kilku minutach ostygnięcia można przystąpić do nadziewania nim gorących bułeczek.
Dodaj komentarz