Składniki na naleśniki z jagodami:
- Polewa
- 2 serki waniliowe homogenizowane, każdy po ok. 140 g
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- Nadzienie
- 50 g białej czekolady
- ok. 250 g jagód
- skórka starta z pomarańczy
- 300 ml mleka
- 2 duże jajka
- Ciasto naleśnikowe
- 115 g mąki pszennej np. tortowej
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 30 g roztopionego oleju kokosowego lub masła
- 1/4 szklanki mleka
- opcjonalnie: 1/3 łyżeczki drożdży
naleśniki z jagodami Przygotowanie
Zobacz również: naleśniki na białkach
Przygotuj ciasto naleśnikowe: Jeśli używasz, odcedź mąkę, jajka, mleko, cukier, sól, rozdrobnioną margarynę i drożdże do miski. Przykryj i wstaw do lodówki na około 30 minut, aby uzyskać jednolite ciasto. Tuż przed smażeniem ponownie zmiksować. Zaśpiewaj do około ośmiu gorących bułeczek. Glazura: Białą czekoladę łamiemy na kostki, wlewamy mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jogurt i pasek pomarańczy i ponownie wymieszaj. Możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej lub pod prysznicem. Zawiń każdy gorący placek, połóż na wierzchu 2 łyżki jagód, posmaruj 2 łyżkami homogenizowanego sera cheddar i zwiń. Z resztkami gorących ciastek, kontynuuj. Glazurę należy posypać posypką z pozostałych jagód.
Dodaj komentarz