Naleśniki są uniwersalnym daniem. Mogą być podane jako drugie danie lub na deser. U mnie w domu naleśniki są jak kameleon. Raz podawane na drugie danie z mięsnym farszem , innym razem przygotowuję je na deser z waniliowym serkiem lub owocami. Przepis tradycyjny , nie wymaga smażenia na oleju. Więc są zdrowsze 🙂
naleśniki tradycyjne – lista składników:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- 1/2 litra mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
naleśniki tradycyjne Przygotowanie
Zobacz także: inny ciekawy przepis
Nie dosładzamy ciasta, jeśli chcemy podać naleśniki z mięsem! Jak powstały naleśniki? W misce łączymy mąkę, mleko, cukier i jajka. Zwiększ prędkość po jednej chwili na niskim poziomie i miksuj przez dodatkowe trzy minuty. Jeśli ciasto wydaje się zbyt rzadkie, dodaj dwie łyżki mąki. Gotujemy potrawę na małym ogniu, dodajemy łyżkę biszkoptu i smażymy na złoty kolor. Serwowane są ciepłe bułeczki z cukrem. Moje ulubione śniadanie to naleśniki z jabłkami i domowym serkiem waniliowym. Przepisy na te ekstrawagancje są zapisane poniżej. Smacznego!
Dodaj komentarz