Jak zrobić Naleśniki bez mleka z jogurtem

Naleśniki bez mleka z jogurtem to świetny pomysł na pyszne śniadanie dla rodziny. Naleśniki można podać również jako deser lub wykorzystać je do przygotowania potraw w wersji wytrawnej. Przepis na naleśniki bez mleka z jogurtem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia naleśników potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, jogurt naturalny, jajka, kakao, cukier, masło.
Jak zrobić naleśniki bez mleka z jogurtem? W misce umieść jajka, jogurt i cukier, zmiksuj. Rozpuść masło i dodaj do jajek, przesiej mąkę orkiszową i kakao, zmiksuj do połączenia składników. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż placki z obydwu stron, aż będą rumiane. Naleśniki podawaj z dodatkiem świeżych owoców lub domowym kremem czekoladowym.
Jogurt naturalny to produkt pochodzenia zwierzęcego. Jogurty najczęściej produkowane są z mleka krowiego. Jogurt to produkt mleczny poddany procesowi fermentacji. Jogurt naturalny jest bardzo dobrym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych kwasu mlekowego. Bakterie probiotyczne mają korzystny wpływ na pracę naszych jelit. Jelita odpowiadają za nasze zdrowie, dlatego powinniśmy dbać o to, aby zapewniać im produkty bogate w naturalne probiotyki i substancje odżywcze, czyli prebiotyki. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała.
Podsumowując smaczne naleśniki są dobre do spożycia bezpośrednio po usmażeniu. Można je przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Naleśniki to także świetny pomysł na deser, wystarczy przygotować farsz z twarogu i serka mascarpone, dodać owoce i deser gotowy. Naleśniki możesz także podać zasmażane z odrobiną alkoholu i pomarańczami.

naleśniki bez mleka – składniki:

  • mąka orkiszowa – 600 g
  • Kakao 16% (proszek) – 40 g
  • Jogurt naturalny 2% – 300 g
  • Jajko – 4 szt.
  • Masło – 120 g
  • Cukier – 50 g

naleśniki bez mleka Przygotowanie:

A może spodoba Ci się także: inna receptura

W misce wymieszaj jogurt, cukier i jajka. Jajka wymieszać z przesianą mąką i kakao z roztopionym masłem. Rozgrzać naczynie do naleśników i smażyć placki z różnych stron na piękny brązowy kolor. Podawaj naleśniki z ręcznie robionym mrożonym jogurtem czekoladowym lub nowym produktem naturalnym.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *