Jak zrobić Naleśniki bananowe z sosem borówkowym

Słodkie bananowe naleśniki i do tego sos którego bazą będą słodkie borówki ale mogą też być jagody.

naleśniki bananowe – składniki:

  • Proszek do pieczenia ¾ łyżeczki
  • Cukier trzcinowy (lub jakikolwiek chcecie)
  • Cynamon
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Śmietana 18%
  • Napój sojowy 2 szklanki
  • Borówki /jagody ok.500g
  • Olej
  • Jajko 2 sztuki
  • Banany 2 sztuki

naleśniki bananowe Jak przygotować:

Zobacz również: inny przepis

Sos jagodowy z jagodami Umyte i wysuszone jagody można podgrzać w jednej łyżce cukru. Gdy jagody zmiękną, dodaj cynamon. Z boku pozwól sosowi ostygnąć. Przygotuj dwa ciepłe bułeczki: 1. Po pokrojeniu bananów na kawałki i połączeniu ich w jedną całość, dodaj mąkę pszenną, jajka, mleko sojowe i proszek do pieczenia. 2. Obsmaż ciasto z obu stron na gorącym oleju, aż uzyska złocisty kolor. 3. Wlej śmietanę do schłodzonego sosu. 4. Połóż naleśniki na talerzu (tam, gdzie ostatnio je przeniosłeś), polej sosem i dodaj kawałki banana. Weź udział w kolacji.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *