Słodkie bananowe naleśniki i do tego sos którego bazą będą słodkie borówki ale mogą też być jagody.
naleśniki bananowe – składniki:
- Proszek do pieczenia ¾ łyżeczki
- Cukier trzcinowy (lub jakikolwiek chcecie)
- Cynamon
- Mąka pszenna 1 szklanka
- Śmietana 18%
- Napój sojowy 2 szklanki
- Borówki /jagody ok.500g
- Olej
- Jajko 2 sztuki
- Banany 2 sztuki
naleśniki bananowe Jak przygotować:
Zobacz również: inny przepis
Sos jagodowy z jagodami Umyte i wysuszone jagody można podgrzać w jednej łyżce cukru. Gdy jagody zmiękną, dodaj cynamon. Z boku pozwól sosowi ostygnąć. Przygotuj dwa ciepłe bułeczki: 1. Po pokrojeniu bananów na kawałki i połączeniu ich w jedną całość, dodaj mąkę pszenną, jajka, mleko sojowe i proszek do pieczenia. 2. Obsmaż ciasto z obu stron na gorącym oleju, aż uzyska złocisty kolor. 3. Wlej śmietanę do schłodzonego sosu. 4. Połóż naleśniki na talerzu (tam, gdzie ostatnio je przeniosłeś), polej sosem i dodaj kawałki banana. Weź udział w kolacji.
Dodaj komentarz