Muffinki bananowe to wspaniały pomysł na smaczne łakocie dla dzieci i dorosłych. Babeczki bananowe z dodatkiem kakao są wilgotne i słodkie, mimo że nie zawierają cukru. Babeczki na słodko to prosty przepis na zdrowe drugie śniadanie lub podwieczorek. Przepis na muffinki bananowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, kakao, banan, daktyle, mleko, jajka, proszek do pieczenia.
Jak zrobić muffinki bananowe? W rondlu podgrzej mleko i umieść w nim daktyle. Gdy masa wystygnie, dodaj do niej banany obrane ze skórki i zblenduj. Do miski wbij jajka i ubij do powstania białej puszystej piany. Dodaj do masy jajecznej zblendowane banany i daktyle. Przesiej mąkę orkiszową, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Babeczki wyjmij z formy i umieść na paterze.
Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin A, C, E oraz K, oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.
Podsumowując pyszne muffinki na bazie bananów doskonale sprawdzą się na deser. Babeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Do babeczek można dodać także gorzką czekoladę, która wzbogaci smak wypieku. Jak zrobić muffinki bananowe? Muffinki bananowe to wspaniały pomysł na smaczne łakocie dla dzieci i dorosłych. Przepis na muffinki bananowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Muffinki z borówkami to szybkie i proste w przygotowaniu oraz pyszne w smaku domowe łakocie, które z pewnością zasmakują wszystkim. Zatem, jak zrobić muffinki z borówkami? Dzisiaj przedstawię Ci przepis na muffinki z borówkami.
Muffinki przygotowane według tego przepisu są puszyste, miękkie i rozpływają się w ustach. Byłam zaskoczona efektem, biorąc pod uwagę moje (nie)zdolności cukiernicze;)
Składniki na muffinki z borówkami:
- cukier – 1/2 szklanki
- cukier puder do posypania
- sok z cytryny – 3 łyżki
- mąka tortowa – 1 i 1/4 szklanki
- jajka – 2 szt.
- śmietana 30% – 250 ml
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- olej – 1/4 szklanki
- borówki amerykańskie – 1 szklanka
muffinki z borówkami Przygotowanie
Zobacz również: inny ciekawy przepis
1. Ubij jajka. Dokładnie wymieszaj śmietanę, olej i sok z cytryny. 2 Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodajemy cukier. Na niskich obrotach krótko wymieszać suche i mokre składniki. 3 Ciasto dodajemy do 3/4 wysokości w papierowych foremkach dołączonych do formy. Smakołyki należy wykończyć umytymi jagodami. Podgrzewać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Posypać cukrem pudrem tuż przed podaniem.
Dodaj komentarz