Te muffinki przygotowywał ze mną mój synek, gdyż bardzo lubi pomagać w kuchni i robić pyszne łakocie, które później będzie jadł ze smakiem 🙂 Są one niezwykle smaczne a do tego bardzo łatwe i szybkie do przygotowania 🙂
Składniki na muffinki z amarantusem:
- 1 1/2 szklanki mąki
- około garść suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- Składniki na 16 sztuk:
- 1 szklanka kefiru
- 1/2 szklanki amarantusa preparowanego
- 50 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
muffinki z amarantusem Jak przygotować:
Zobacz także: jaglane ciasteczka
1. Przy małej sile margaryna zmięknie. 2. Połącz pop, amarantus, mąkę i cukier w osobnej misce. 3. W drugim ubij jajka trzepaczką, a następnie dodaj rozpuszczony kefir i margarynę. 4. Za pomocą łyżki delikatnie wymieszaj jajka z mąką. 5. Wypełnij foremki do muffinek ciastem do 3/4 wysokości i każdą z nich udekoruj żurawiną (ja używam 4-5 suszonych owoców na muffinkę). Bez konwekcji piec przez 20 minut, a z konwekcją przez 2 do 3 minut.
Dodaj komentarz