Jak zrobić Muffinki z amarantusem i żurawiną

Te muffinki przygotowywał ze mną mój synek, gdyż bardzo lubi pomagać w kuchni i robić pyszne łakocie, które później będzie jadł ze smakiem 🙂 Są one niezwykle smaczne a do tego bardzo łatwe i szybkie do przygotowania 🙂

Składniki na muffinki z amarantusem:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • około garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • Składniki na 16 sztuk:
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki amarantusa preparowanego
  • 50 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru

muffinki z amarantusem Jak przygotować:

Zobacz także: jaglane ciasteczka

1. Przy małej sile margaryna zmięknie. 2. Połącz pop, amarantus, mąkę i cukier w osobnej misce. 3. W drugim ubij jajka trzepaczką, a następnie dodaj rozpuszczony kefir i margarynę. 4. Za pomocą łyżki delikatnie wymieszaj jajka z mąką. 5. Wypełnij foremki do muffinek ciastem do 3/4 wysokości i każdą z nich udekoruj żurawiną (ja używam 4-5 suszonych owoców na muffinkę). Bez konwekcji piec przez 20 minut, a z konwekcją przez 2 do 3 minut.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *