Muffinki dzięki dodatkowi serka mascarpone są niesamowicie śmietankowe i po prostu rozpływają się w ustach. Dzięki niebanalnej dekoracji z pianek marshmallow mogą być ozdobą każdej imprezy.
muffinki śmietankowe – składniki:
- dekoracja: 150 g mini pianek marshmallow cukier kolorowy perełki cukrowe
- pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka wody pomarańczowej lub skórka z pomarańczy
- ciasto: 200 g serka mascarpone 200 g cukru 3 jajka 150 g mąki krupczatki 50 g skrobi ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do piec
- krem: 200 g białe czekolady 200 g mascarpone skórka z pomarańczy, cytryny lub limonki
muffinki śmietankowe Jak przygotować:
Zobacz koniecznie: naleśniki po amerykańsku
Zrób serek mascarpone łącząc cukier i jajka. Połącz proszek do pieczenia i mąkę. Stopniowo dodawać je do masy serowej. Na koniec doprawić masę dodając wodę pomarańczową. Ser mascarpone cheddar delikatnie połączyć z upłynnioną czekoladą i paskiem produktu naturalnego po uprzednim umieszczeniu masy w papierowych kubeczkach i podgrzaniu przez około 25 minut w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza. Po ostygnięciu babeczek zdjąć wierzch, posmarować kremem i posypać perłami i piankami marshmallow. Jeśli chcesz, możesz udekorować babeczki owocami, takimi jak jagody lub maliny.
Dodaj komentarz