Jak zrobić Muffinki śliwkowe bez dodatku cukru

Przepyszne małe muffinki, z kawałkami czekolady i nutą pomarańczową lub cynamonową. Do muffinek nie trzeba dodawać cukru, bo cała słodycz pochodzi z suszonych śliwek, które dodają także wilgotności.

Składniki na muffinki śliwkowe:

  • 3/4 szklanki suszonych śliwek
  • jajko
  • 0,5 szklanki wody
  • łyżka siemienia lnianego
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • łyżeczka cynamonu lub skórka z 1 pomarańczy

muffinki śliwkowe Przygotowanie:

Zobacz koniecznie: inna ciekawa recepturka

Po 10 minutach śliwki wylewamy z przesączonej wody i drobno kroimy (pomogłem sobie blenderem ;)). Wymieszaj czekoladę, sezam, mąkę i proszek do pieczenia w misce. W innej misce połącz jajko, mleko, olej, śliwki, cynamon lub zing (zing można zastąpić kilkoma kroplami zwykłego aromatu pomarańczowego). Połącz suche składniki z mokrymi łyżką, aż dobrze się połączą. Napełnij naczynie do bułek przymocowanym babeczkami za pomocą uderzacza. Podgrzewać około 20 minut w temperaturze 180°C.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *