deser na bazie kasz
muffinki gryczane – składniki:
- 0,75 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- opakowanie cynamonu
- 0,5 szklanki maki gryczanej może byc zmielona kasza gryczana
- garśc suszonych żurawin ( niekoniecznie muszą byc)
- 0,3 szklanki oleju roślinnego
- 0,5 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki wody
muffinki gryczane Przygotowanie
Zobacz również: inny przepis
Przesiej mąkę pszenną i gryczaną do miski, dodaj cukier, cynamon, pop, sól i wszystko wymieszaj. 2 Zrób wgłębienie i napełnij je żurawiną, olejem, maślanką lub jogurtem i wodą. Za pomocą łyżki delikatnie połącz mocowania. 3 Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Babeczki wyrosną, więc ciasto powinno wypełnić około dwóch trzecich foremek. W nagrzanym piekarniku piec 25 minut. Po tym czasie sprawdź szpikulcem; patyczek wbity w środek muffinki powinien wyjść suchy. Ciesz się posiłkiem.
Dodaj komentarz