Muffinki dobre są na każdą okazję, zapraszam:)
muffinki czekoladowe z truskawkami – składniki:
- 270 g mąki
- 1 jajko
- truskawki
- 250 g maślanki
- 50 g cukru lub ksylitolu
- 35 g gorzkiej czekolady
- 35 g mlecznej czekolady
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
muffinki czekoladowe z truskawkami Jak zrobić
A może spodoba Ci się także: inna ciekawa recepturka
1. W misce połącz mniejsze kawałki czekolady. Czekoladę rozkrusz pod prysznicem wodnym, ustawiając miskę nad garnkiem z parującą wodą. Po zakończeniu wyłącz siłę i całkowicie ostudź. Używając trzepaczki, powoli dodawaj olej do schłodzonej czekolady. Przed dodaniem jajka ubij z nim maślankę. 2. Następnie delikatnie dodaj olej do czekolady. W misce z mokrymi dodatkami przesiać mąkę, proszek do pieczenia i pop do pieczenia. Mieszać. 3. Łyżka ciasta powinna wystarczyć do napełnienia foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami. Do każdej porcji należy dodać jedną truskawkę. W temperaturze 180 stopni podgrzewać przez około 30 minut lub do momentu, aż wykałaczka powie prawdę. Weź udział w kolacji!
Dodaj komentarz