Przepyszny deser, cudowne połączenie czekolady deserowej, malin i bitej śmietany <3
muffinki czekoladowe z malinami – składniki:
- 150 g cukru
- Bita śmietana:
- 1 słoiczek dżemu malinowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki kakao
- 250 ml mleka
- 30 g cukru waniliowego
- Muffinki:
- 2 jajka
- 100 g czekolady deserowej
- 1 cukier waniliowy
- 125 g masła
- 1 łyżeczka sody
- Nadzienie:
- 15 g proszku do pieczenia
- 300 g mąki tortowej
muffinki czekoladowe z malinami Przygotowanie:
Zobacz również: inna receptura
Do jajek dodać cukier i cukier waniliowy. Po kolei do każdego jajka dodać zmiękczoną pastę. Przesiej mąkę, kakao i proszek razem. Dołącz małe klastry, nieustannie mieszając. Tworzymy jednolitą masę. W trakcie miksowania cienkim strumieniem dolewaj mleko. Umieść zmieloną czekoladę w najmniejszych otworach. W grillu nagrzanym do 200°C (bez konwekcji) przez 25 minut napełnij papierowe kubki do 34 stopni i intensywności. Po ostygnięciu rolek użyj ostrza, aby usunąć górę. Przykryć wyeliminowanym wierzchem bułki i konfiturą malinową. Nałóż ubitą śmietanę na wierzchy babeczek za pomocą rękawa cukierniczego.
Dodaj komentarz