muffinki cytrynowe – składniki:
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jajko
- 2 szklanki mąki
- Cytryna
- 1/2 szklanki cukru
- Szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50g masła
- 1/3 szklanki mielonych mogdałów
muffinki cytrynowe Jak przygotować:
Zobacz także: inna receptura
Lemon Rolls W misce połącz suche dodatki, na przykład migdały, cukier, mąkę, sodę oczyszczoną i mąkę. Dodatkowo łączymy mleko, roztrzepane jajko, sok z cytryny i wyjątkowo delikatną margarynę (można ją krótko podgrzać w mikrofalówce). Za pomocą łyżki wymieszaj wszystko, aby dodatki się połączyły, ale zostaw wystarczająco dużo miejsca, aby babeczki pięknie wyrosły. Do wyłożenia wgłębień w każdej foremce na muffinki należy użyć papierowego kubka. Napełnij każdą filiżankę do około 66%, a następnie podgrzewaj przez około trzydzieści minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Powstaje 12 ciastek.
Dodaj komentarz