muffinki cukiniowe – lista składników:
- 2 łyżki stopionego masła
- po sporej szczypcie oregano i czarnego
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki startego, ostrego żółtego sera
- pszennej
- 2 prostokątne, solone krakersy.
- ok. 90 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprzu
- 110 g mąki
- średnia cukinia
muffinki cukiniowe Jak przygotować:
Zobacz koniecznie: inna receptura
Mąkę przesiać do miski na muffinki z cukinią i krakersami. Dodaj proszek do pieczenia, sól, oregano i dobrą ilość czarnego pieprzu. Aby pozbyć się soku, który pozostał po starciu, umyj cukinię i zetrzyj ją na średniej tarce. 2. W suchych składnikach zrobić dołek, następnie stopniowo dodawać startą cukinię, 2 łyżki startego sera, niewielką ilość masła i mleka, aż ciasto stanie się bardzo gęste i wilgotne. Wszystko dobrze wymieszaj. 3. Zmiksuj pozostały zmielony ser cheddar z skromniejszymi kawałkami słonej soli (jednak nie sproszkuj ich całkowicie). Wyłóż papierowymi kubeczkami sześć dołków formy do bułek. Posyp wafle serem cheddar na wierzchu mieszanki, która jest wypełniona nieco ponad 3/4 wysokości w papierowych kubkach. Gotuj przez 15-20 minut (w zależności od pieca) w nagrzanym do 180 stopni grillu na złoty kolor.
Dodaj komentarz