muffinki bananowe – lista składników:
- kilka kropel esencji waniliowej,
- 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka drobnego cukru (uzylam brazowego),
- 125g rozpuszczonego masla
- sok z cytryny
- szczypta soli
- 2 lyzeczki cukru wanilinowego,
- 1/2 lyzeczki sody,
- 3 male rozgniecione banany
- 2 srednie jaja,
- 3 owoce kiwi
- 2 i 1/2 szklanki maki (poj. szklanki 250ml),
- szklanka jogurtu
- papilotki.
muffinki bananowe Przygotowanie:
Zobacz również: inna receptura
Roladki bananowe z kiwi Idealnie, wszystkie okrawki powinny mieć temperaturę pokojową. Po ostygnięciu masła dokładnie ubij jajka. Przefiltruj razem proszek i napój bezalkoholowy. Z wyjątkiem owoców, połącz na krótko suche i mokre składniki w dwóch oddzielnych naczyniach drewnianą łyżką, aby je po prostu połączyć. Dodaj banany do odtwarzacza, rozbij je widelcem, spryskaj sokiem z cytryny (z pewną powściągliwością) i przez chwilę miksuj. Pokroić kiwi na półplasterki o grubości kilku milimetrów po rozebraniu. Piekarnik został nastawiony na 200 stopni. Aby ciasto nie wyrosło zbyt mocno, do każdego papierowego kubka wciśnij pół plasterka kiwi. Bułki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190-200 stopni, tak aby najbardziej zauważalny ślad po bułkach był mocno upieczony. Na zakończenie sprawdzamy stan wypieku ciasta za pomocą wykałaczki lub patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Muffiny są miękkie i wilgotne, mają wyrazisty smak banana i kiwi z delikatnym, lekko kwaśnym posmakiem. Z podanych ilości udało mi się upiec 27 babeczek. Polecam.
Dodaj komentarz