Składniki na mini babeczki cytrynowe:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- skórka z dwóch cytryn
- sok z jednej sytryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szklanka mąki
- 3-4 łyżki maku
- łyżeczka proszku do pieczenia
mini babeczki cytrynowe Jak zrobić:
A może spodoba Ci się także: inna receptura
Suche składniki — mąka, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i mak — są łączone w jednej misce, aby zrobić ciastka cytrynowe z mniejszymi niż oczekiwano makami. Za pomocą małej tarki dokładnie oczyść cytrynę i zetrzyj skórkę. Wymieszaj jajka, olej, sok z cytryny i poncz cytrynowy w innej misce. Zaczynając od przodu, połącz skrawki w dwóch naczyniach, aż odtwarzacz będzie gładki. Jeśli mak sprawi, że ciasto będzie zbyt gęste, można dodać trochę mleka lub maślanki. Opróżnianie odtwarzacza w dowolny kształt biszkoptu zakończę moimi małymi kwadratowymi foremkami silikonowymi. Muffiny polewamy czekoladą lub lukrem po ostygnięciu i pieczeniu przez 15-20 minut w 180 stopniach.
Dodaj komentarz