Jak zrobić MAŁE NALEŚNIKI AŻUROWE KUKURYDZIANO

Oczywiście jako mama dwóch dziewuszek musiałam przygotować je w formie serduszek, aby chętnie się „rzuciły” na takie jedzonko. I chyba nie muszę Was przekonywać jaki zachwyt na ich buziach malował się gdy postawiłam talerz na stole z takimi naleśniczkami. A może Wy zaserwujecie jutro lub w niedzielę ukochanym osobom takie śniadanko? Serdecznie polecam i zapraszam:)

małe naleśniki – składniki:

  • 150 ml mleka
  • 10 g ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 50 g płatków kukurydzianych
  • 1 jajko
  • 50 g mąki
  • 4 łyżki oleju

małe naleśniki Jak przygotować

Zobacz koniecznie: naleśniki z jabłkami i cynamonem

1. W pojemniku blendera dokładnie wymieszaj płatki. Następnie dodać mąkę, ekstrakt, jajko i ksylitol. Mieszanka wstępna. Całkowicie wymieszaj z mlekiem. Aby zagęścić ciasto, dodaj dwie łyżki oleju, wymieszaj i odstaw na 20 do 30 minut. W przeciwieństwie do „konwencjonalnych” klapsów powinien być grubszy. 2. Nasmaruj małą patelnię niewielką ilością oleju, rozgrzej ją. Włóż mieszankę do przygotowanego porządnego wsadu dowolną końcówką, a następnie ostrożnie wlej hitter do dowolnego modelu. Smaż jedną stronę, aż się skarmelizuje, a następnie ostrożnie odwróć i smaż drugą stronę. Zdjąć z ognia, posypać cukrem pudrem i od razu podawać. Ciesz się posiłkiem!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *