muffinki z dżemem wiśniowym – składniki:
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g margaryny
- dżem wiśniowy
- 1 jajko
- 1 i 1/3 szklanki białego cukru
- 2 szklanki mąki
- aromat migdałowy
muffinki z dżemem wiśniowym Jak przygotować:
Zobacz koniecznie: inny przepis
Herbatniki makowe z konfiturą wiśniową Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Do schłodzonej i upłynnionej margaryny w misce dodaj mleko, jajko i kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystkie mocowania płynów w jednej misce stają się jednym. Mąka, mak, cukier i proszek do pieczenia (darmowe produkty) są skonsolidowane w innej misce. Aby przygotować surowe ciasto na muffinki, suche, sproszkowane składniki należy wsypać do płynnych i wymieszać. Wyłóż papierową blachę do pieczenia muffinek. Do foremek włożyć mieszankę zrobioną z maku, a następnie posmarować ciasto konfiturą wiśniową. Drugim kawałkiem mieszanki przykryć dżem. Herbatniki podgrzewać przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ustawiając papierowe foremki wypełnione ciastem i dżemem na blasze do pieczenia.
Dodaj komentarz