Jak zrobić Lukier do pączków

Kto z nas nie kocha wypieków z dodatkiem słodkiego lukru?
Zastanawiałeś się kiedyś, jak on powstaje? Okazuje się, że jest to bardzo łatwa sprawa. Dzisiaj pokażę Ci jak w prosty sposób przygotować domowy lukier.
Przepis jest bardzo szybki i prosty, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba, która nie ma doświadczenia cukierniczego. Lukier do pączków powstanie dosłownie w kilka minut. Do jego przygotowania będziemy potrzebować tylko dwóch składników.
Będzie to cukier puder i sok z cytryny, który możesz zastąpić zwykłą wodą. Każda wersja będzie dobra.
Zatem jak zrobić lukier do pączków?
Wystarczy, że przesiejesz przez sito cukier puder i dodasz do niego sok z cytryny. Teraz należy dokładnie wymieszać cukier z sokiem. Po kilku minutach domowy, gesty, biały lukier gotowy. Sam widzisz, jaki to prosty przepis. Jeśli, dodasz większą ilość soku z cytryny lub wody, nasz lukier ulegnie rozcieńczeniu, co sprawi, że jego konsystencja nie będzie tak gęsta i stanie się on bardziej przeźroczysty.
Tak przygotowany lukier to idealny pomysł na dodatek do naszych domowych wypieków. Świetnie się sprawdzi nie tylko do pączków, ale także do drożdżówek lub placków z kruszonką. W czasie zimowym możesz wykorzystać go jako dodatek do pierników.
Mam nadzieję, że wykorzystasz przepis na lukier do pączków i nie będziesz już korzystać z wersji kupnych. Często bywa tak, że w bardzo prosty sposób możemy przygotować daną rzecz w domu, dosłownie z kilku składników, a sięgamy po wersje kupne, które w swoim składzie mają szeroką gamę niepotrzebnych dodatków. Zazwyczaj są to barwniki i substancje konserwujące, dzięki którym dany produkt będzie miał dłuższy termin do spożycia. Jeśli o barwnikach mowa, nie musimy ograniczać się do białego lukru przygotowanego w domu. Możesz dodać odpowiedni barwnik spożywczy i przygotować lukier w wybranym kolorze. Kolorowy lukier świetnie sprawdzi się do pierniczków. Do pączków drożdżówek i placków polecam zwykły, tradycyjny, biały lukier. Jeśli, brakuje Ci przepisu na pączki, zapraszam Cię do innych moich propozycji, tam znajdziesz kilka przepisów na pączki, do których idealnie będzie pasował nasz lukier.

Składniki na lukier do pączków:

  • Cukier puder – 250 g
  • Sok z cytryny – 20 ml

lukier do pączków Jak zrobić:

A może spodoba Ci się także: ciasteczka cynamonowe


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *