Buttercream. Frosting. Frost a cake
. Amerykanie szaleją na punkcie cupcakes, a Wy coraz częściej pytacie o to, jak udekorować babeczki i czy pokazywany przeze mnie
lukier plastyczny
nadaje się do tego. Owszem, nadaje, ale tak naprawdę
lukier do dekoracji cupcakes
to lukier na bazie masła, taki
krem maślany
z dużą ilością cukru pudru (w końcu to lukier). Jest słodki, ale daje nieograniczone możliwości dekoracji. Wszystko zależy od Waszej pomysłowości.
Dzisiejszy lukier jest idealny do dekoracji cupcakes (polecam przepis na klasyczne
cupcakes
), muffinów, babeczek, tortów,
rolad
itd. Jest rewelacyjny i możecie go przygotować w kilka chwil. 🙂 W dodatku lukier możecie dowolnie barwić barwnikami spożywczymi lub naturalnymi (np. sokami). Możecie też go aromatyzować różnymi dodatkami, tak jak krem, dodając troszkę dżemu, kakao czy zmiksowanych owoców. Wszystko zależy od tego, jakie babeczki czy tort chcecie ozdobić.
Przepis na
lukier do dekoracji cupcakes
jest w wersji podstawowej, czyli waniliowej. Udekorowane babeczki czy torty proponuję trzymać w lodówce (lukier szybko tam zastyga), a przynajmniej schłodzić kilka minut przed podaniem. Ale nie ma przeciwwskazań, by zostały w temperaturze pokojowej, lukier i tak wyschnie. Na pewno dekoracje się nie „rozjadą”, możecie też babeczki spokojnie przewieźć na drugi koniec kraju i wręczyć bliskiej osobie zamiast kwiatów. 🙂
Składniki na lukier do dekoracji:
- ok. 450–500 g cukru pudru
- 125 g masła
- ok. 4–5 łyżek mleka
- 2 łyżeczki cukru z wanilią lub odrobina ekstraktu
lukier do dekoracji Jak przygotować
Zobacz również: kruche ciasteczka na żółtkach
Dodaj komentarz