Jak zrobić Lekkie muffinki cytrynowe

Składniki na lekkie muffinki cytrynowe:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka kefiru
  • papierowe foremki do muffinek
  • 1 cytryna
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 1 jajko
  • 2 czubate szklanki mąki
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • gotowy lukier
  • opakowanie cukru waniliowego
  • składniki na 12 sztuk:

lekkie muffinki cytrynowe Jak przygotować:

Zobacz także: inna receptura

Muffinki cytrynowe o lekkim smaku Zblanszować cytrynę po jej dokładnym oczyszczeniu. Wyciśnij sok i zetrzyj skórkę. W jednej misce przesiej mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia; Ubij jajko z cukrem, cukrem waniliowym i cytryną wzmacniającą w drugiej misce. Po ubiciu jajka mąkę wymieszać z olejem i kefirem. Wymieszaj jeszcze raz przed dodaniem startej skórki z cytryny i soku. Napełnij papierowe kubki na patelni do bułek, która została przymocowana do nich za pomocą gracza. Podgrzewać przez 20 do 25 minut w temperaturze 180 do 200 stopni. Po ostygnięciu ciasta udekoruj go lukrem i lukrem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *