Jak zrobić Lekkie i pyszne ciasteczka owsiane /zgodne z dietą Dukana

Kruche, delikatne, maślane… a w dodatku z delikatną nutą lawendy i cukru waniliowego. Fantastyczne
ciasteczka z lawendą
, które na pewno Wam posmakują. Kwiatki lawendy czekały zasuszone w woreczku, aż zajrzę do nich i zrobię coś smakowitego. Zrobiłam kruche ciasteczka, które są delikatne i niesamowicie smaczne.
Nie musicie się obawiać lawendy, wcale nie smakuje „mydełkowo”. Jest jej stosunkowo niewiele i dodaje jedynie delikatnego aromatu, co w połączeniu z cukrem, cukrem waniliowym i nutą cynamonu sprawia, że
lawendowe ciasteczka
znikają w oka mgnieniu.
Jeśli nie macie lawendy, trudno, i tak możecie zrobić takie ciasteczka, będą po prostu cukrowe, ale na pewno smaczne. Polecam i życzę smacznego. Jest jej stosunkowo niewiele i dodaje jedynie delikatnego aromatu, co w połączeniu z cukrem, cukrem waniliowym i nutą cynamonu sprawia, że lawendowe ciasteczka znikają w oka mgnieniu. Kruche ciasteczka z masłem orzechowym i syropem z agawy to idealna propozycja dla małych i tych większych łakomczuszków. Są naprawdę przepyszne, takie lekko maślane oraz delikatnie orzechowe i do tego obłędnie pachną. Kruche ciasteczka z masłem orzechowym i syropem z agawy to idealna propozycja dla małych i tych większych łakomczuszków. Proste i szybkie ciasteczka, których przygotowanie zajmuje kilkanaście minut. Ja proponuję przygotowanie
ciasteczek dwukolorowych
, czyli z masy jasnej i kakaowej. Są nie tylko smaczne, ale też fajnie wyglądają na talerzyku.
Maślane
ciasteczka dwukolorowe
są lekko słodkie, kruche i delikatne. Pamiętajcie, by nie piec ich za długo, bo będą twarde. Po upieczeniu jeszcze troszkę stwardnieją, więc nie sugerujcie się tym, że ciepłe są miękkie. Jeśli chodzi o kształt, to zaszalejcie! Ja robiłam ciasteczka ślimaczki wykorzystując do tego szprycę, ale możecie zrobić dowolne kształty, chociażby nakładać kropki jasnej a potem ciemnej masy przy pomocy łyżeczki. Proste i szybkie ciasteczka, których przygotowanie zajmuje kilkanaście minut. Ciasteczka z masłem orzechowym to bardzo dobry pomysł na pyszne fit ciasteczka, które doskonale sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy i herbaty. Ciasteczka można przygotować z ulubionymi dodatkami. Przepis na ciasteczka z masłem orzechowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: płatki owsiane, jajka, ksylitol, rodzynki, masło orzechowe, czekolada gorzka, mleko, proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciasteczka z masłem orzechowym? Podgrzej mleko i wlej do miski, wsyp płatki i pozostaw do namoknięcia. Do płatków dodaj jajka, ksylitol, rodzynki, masło orzechowe, proszek do pieczenia i wymieszaj. Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj bardzo delikatnie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej uformowane ciastka. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Wystudź i wyłóż na paterze.
Rodzynki to tak naprawdę suszone owoce winogron. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej. Rodzynki mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny ich spożywać w dużej ilości osoby mające problem z gospodarką węglowodanową. Masło orzechowe to popularne masło z orzechów arachidowych. Orzechy te są tak naprawdę rośliną strączkową. Zawierają dużą ilość białka roślinnego, dlatego są tak chętnie spożywane przez sportowców. Masło orzechowe świetnie nadaje się jako dodatek do ciast i ciastek wegańskich. Nadaje im odpowiednią teksturę oraz cudowny aromat. Masło z orzechów arachidowych jest także źródłem kwasów tłuszczowych, które są nośnikiem smaku oraz bardzo dużej liczby kalorii. Jeśli dbasz o linię, zwracaj uwagę na porcję spożytego masła.
Podsumowując pyszne ciasteczka owsiane to najlepsze ciasta dla osób walczących z nadmierną masą ciała. Pyszne ciastka można podać także na drugie śniadanie dzieciom. Ciasteczka są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni. Zamiast rodzynek możesz dodać do ciastek inne owoce suszone.
Ciasteczka są pyszne,do zrobienia w kilka minut.Słodycz bez wyrzutów sumienia:-)

pyszne ciasteczka owsiane – lista składników:

  • jajka, 2 szt
  • aromat wg uznania(u mnie waniliowy), 2-3 kropelki
  • słodzik w pudrze, 3,5 łyżki
  • proszek do pieczenia, pół łyżeczki
  • maizena(skrobia kukurydziana), 1 łyżk
  • otręby owsiane, 2 łyżki
  • jogurt naturalny, 2,5 łyżki

pyszne ciasteczka owsiane Jak zrobić

A może spodoba Ci się także: inna ciekawa recepturka


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *