ciasteczka lukrowane – lista składników:
- 1/2 kostki masła
- 2/3 szklanki cukru pudru : lukier cytrynowy> 2 białka ,1 2/3 szklanki cukru pudru.
- 2 gotowane żółtka
- Składniki:
- słoik gęstego dżemu
- 2 szklanki mąki
- Sok z 1 cytryny
ciasteczka lukrowane Przygotowanie:
Zobacz koniecznie: inny przepis
Kruche smakołyki z panierką Plan: Posortuj mąkę. Oddziel białka i żółtka od umytych jaj. Umieszczając żółtka w sitku, upewnij się, że są całkowicie zanurzone w bulgoczącej wodzie. Po około pięciu minutach gotowania ostudzić i przecedzić przez sitko. Szybko użyj ubijaka ręką i umieść go w lodówce na 30 minut po dodaniu tłuszczu do oddzielonej mąki i całkowitym przetarciu go ostrzem. Ciasto wyrobić nożem po dodaniu cukru i żółtek. Użyj foremki do kształtowania gwiazd, aby wyciąć mieszankę, gdy osiągnie grubość jednej trzeciej centymetra. Przed położeniem każdego ciasteczka na posypanej mąką i natłuszczonej blasze do pieczenia posmaruj je polewą. Pieczemy w 220 stopniach przez około 10 minut, aż będą brązowo-brązowe. Za pomocą metalowej szpatułki wyjmij blachę do pieczenia z gorącego piekarnika: na nieszkliwionej stronie ułóż dwie gwiazdki i szybko sklej je dżemem.
Dodaj komentarz