Jak zrobić Kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni. Dziś przedstawiam Wam przepis na małe, śliczne babeczki z ciasta kruchego, wypełnione kremem budyniowym i udekorowane dużą ilością truskawek w glazurze. Deser jest pyszny, prosty i wygląda niezwykle efektownie. Idealnie sprawdzi się w gorące, letnie dni.

kruche babeczki z kremem budyniowym – lista składników:

  • Ciasto kruche:
  • Crème pâtissière czyli krem budyniowy:
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 40g galaretki truskawkowej (pół opakowania)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 150g masła o temperaturze pokojowej
  • truskawki ok. 8 szt.
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • Dodatkowo:
  • 50g cukru
  • 50g cukru pudru
  • 150g mąki tortowej
  • 150g mąki krupczatki
  • 40g mąki ziemniaczanej

kruche babeczki z kremem budyniowym Przygotowanie

Zobacz także: inna ciekawa recepturka

1. Deser na kruchym cieście: W misce połącz mąkę z cukrem. Używając palców, skoncentruj się na delikatnej margarynie, aż stanie się krucha. Pozostałe składniki należy wymieszać z posolonymi żółtkami. Użyj widelca, aby wymieszać, a następnie pracuj rękami, aby uzyskać jednolitą kombinację. Ciastem napełnij foremki na muffiny lub pojedyncze babeczki. Za pomocą widelca nakłuć głęboko. Po pół godzinie w lodówce zaplanuj około 20 minut w temperaturze 180°C. Daj mu czas na całkowite odprężenie. Galaretka: W szklance dodaj 50 mililitrów lodowatej wody i pozostaw do spęcznienia przez dziesięć minut. Następnie dodaj jeszcze jedno 70 ml podgrzanej wody tym razem i mieszaj aż do całkowitego oddzielenia. Po ostygnięciu umieść go w skrzyni na lód, aby dżem zastygł. Pâtissière crème: Mleko powinno być bulgotane. Ubij lekko cukier waniliowy i cukier w żółtkach. Przefiltrowana mąka powinna być całkowicie skonsolidowana. Użyj blendera lub miksera, aby wymieszać z gorącym mlekiem. Połącz wszystko w garnku, ciągle mieszając i podgrzewając do wrzenia na średnim ogniu. Masa zacznie gęstnieć i będzie miała konsystencję budyniu. Gotuj przez dodatkowe dwie minuty, zaczynając, gdy zobaczysz, że niezbędne powietrze unosi się, aż mąka zostanie całkowicie wchłonięta. Zdejmij budyń z ognia i po ugotowaniu dodaj masło. Owiń kawałek folii ochronnej wokół masy, aby upewnić się, że pozostanie na swoim miejscu. W rezultacie nie rozwinie się na nim żadna skóra. Cool dostaje pieniądze. Używając upieczonego dobrego worka, przełóż krem do babeczek i napełnij je nim. Pokrój truskawki na plasterki i ułóż je w „szopach” na wierzchu babeczek, jak pokazano na filmie. Ułóż truskawki na gotowym dżemie. Weź udział w swoim torcie, który jest gotowy.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *