Kwaśne wiśnie połączone ze słodkim ciastem kruchym , przypudrowane cukrem pudrem.
babeczki z konfiturą wiśniową – składniki:
- 1 żółtko
- konfitura wiśniowa
- 2 łyżki cukru pudru
- Ciasto kruche :
- Przepis na około 15 sztuk.
- cukier puder
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- mąka pszenna 1,5 szklanki
- kandyzowane wiśnie
- 1 kostka margaryny Kasia
babeczki z konfiturą wiśniową Przygotowanie:
Zobacz również: inny ciekawy przepis
1. Ciasto: W misce blendera dodaj mąkę, cukier, margarynę i jajka i krótko zmiksuj. Owiń kombinację folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. 2. Podziel ciasto na dwa segmenty. Przed rozwałkowaniem schłodzonego ciasta i wykrojeniem foremek wypełnij ciastem i dżemem foremkę. Następnie rozwałkuj drugą część ciasta, wytnij ją foremką, przykryj babeczkę i odetnij górę babeczki, lekko dociskając brzegi, aby konfitura nie wyciekała podczas pieczenia. 3. W temperaturze 190 stopni babeczki należy piec przez 15 minut. Po upieczeniu udekorować kandyzowanymi wiśniami i posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz