Korpusy babeczek nadziane galaretką i brzoskwiniami polecają się do kawki.
babeczki brzoskwiniowe – składniki:
- ½ szklanki cukru pudru
- Brzoskwinie z puszki
- 150g kostki margaryny lub masła
- 250g mąki
- 1 szkl wrzątku
- Ciasto:
- Galaretka brzoskwiniowa
- Dodatkowo:
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
babeczki brzoskwiniowe Jak przygotować
Zobacz także: sos czosnkowy z koperkiem
Masuj składniki mieszanki, a następnie schładzaj przez trzydzieści minut w lodówce. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj zimne ciasto na grubość około 3 cm. Ściśnij mieszaninę aż do krawędzi w małe formy. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na około czterdzieści minut. Babeczki należy piec około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni (piec mocno nagrzany, konwekcja). Jeśli ciasto wyrośnie w trakcie pieczenia, nakłuć je jeszcze raz widelcem. Owoce/galaretki: Włóż dżem do szklanki z bulgoczącą wodą, aby go rozdrobnić. Wypełnij babeczki brzoskwiniami (pokrojonymi w paski lub mocne kształty). Ostrożnie wlej skoncentrowany dżem.
Dodaj komentarz