Jak zrobić Kruche babeczki brzoskwiniowe

Korpusy babeczek nadziane galaretką i brzoskwiniami polecają się do kawki.

babeczki brzoskwiniowe – składniki:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • Brzoskwinie z puszki
  • 150g kostki margaryny lub masła
  • 250g mąki
  • 1 szkl wrzątku
  • Ciasto:
  • Galaretka brzoskwiniowa
  • Dodatkowo:
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%

babeczki brzoskwiniowe Jak przygotować

Zobacz także: sos czosnkowy z koperkiem

Masuj składniki mieszanki, a następnie schładzaj przez trzydzieści minut w lodówce. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj zimne ciasto na grubość około 3 cm. Ściśnij mieszaninę aż do krawędzi w małe formy. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na około czterdzieści minut. Babeczki należy piec około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni (piec mocno nagrzany, konwekcja). Jeśli ciasto wyrośnie w trakcie pieczenia, nakłuć je jeszcze raz widelcem. Owoce/galaretki: Włóż dżem do szklanki z bulgoczącą wodą, aby go rozdrobnić. Wypełnij babeczki brzoskwiniami (pokrojonymi w paski lub mocne kształty). Ostrożnie wlej skoncentrowany dżem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *