Jak zrobić gofry z płatków owsianych

Pyszne
gofry czekoladowe
, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Takie gofry proponuję podawać z cukrem pudrem, ale będą równie smaczne na przykład z Nutellą. 🙂
Jeśli lubicie bardziej chrupiące gofry, to możecie dodać kakao do
gofrów biszkoptowych
. Smacznego. Pyszne gofry czekoladowe , chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Chrupiące gofry z jabłkami to świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Gofry to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podawać w różnych odsłonach. Mogą to być gofry w wersji najbardziej znanej, czyli na słodko z bitą śmietaną lub w wersji wytrawnej np. na śniadanie i kolację.
Aby przygotować pyszne, domowe gofry potrzebujesz przepis na najlepsze ciasto na gofry.
Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto na gofry, dzięki któremu przygotujesz szybkie i pulchne gofry. Będzie to idealna propozycja posiłku dla dzieci, ale nie tylko, przygotuj pyszny deser dla całej Twojej rodziny.
W pierwszej kolejności poznaj mój przepis na ciasto na gofry.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które zapewne każdy z Was ma w domu, a jeśli nie to z całą pewnością dostaniecie je nawet w osiedlowym sklepiku. Przygotujcie sobie: mąkę, jajka, olej mleko, cukier i proszek do pieczenia. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Mleko możesz zamienić na napój roślinny. W obu przypadkach gofry będą dobre.
Zatem, jak zrobić ciasto na gofry?
W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, dodaj pozostałe suche produkty, takie jak cukier puder lub zwykły cukier, proszek do pieczenia i połącz składniki.
Następnie wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj najlepiej za pomocą rózgi. Na końcu wlej olej.
Ciasto powinno mieć nieco bardziej gęstą konsystencję niż ciasto naleśnikowe.
Smaż ciasto na mocno rozgrzanej gofrownicy około 5-7 minut.
Gotowe gofry możesz podawać z bitą śmietaną, lodami i świeżymi owocami, będzie to idealny pomysł na domowy deser dla całej Twojej rodziny. Jeśli chcesz przygotować gofry w wersji wytrawnej, nie dodawaj cukru do masy, taki rodzaj gofrów podawaj z dużą ilością zdrowych dodatków. Postaw na rukolę, jajka, łososia i lekki dreesing na bazie oliwy z oliwek. Aby przygotować pyszne, domowe gofry potrzebujesz przepis na najlepsze ciasto na gofry. Ha! To jest pyszne! Chrupiące,
wegańskie
, pyszne, dwuskładnikow
e gofry z płatków owsianych i banana
. Rewelacyjne, idealne z dobrym dżemem 🙂 Dopiero po kilku godzinach robią się bardziej miękkie, początkowo, na gorąco są chrupiące!
Przepis podpatrzyłam na
yt
, dla mnie bomba. Wykonanie jest bajecznie proste, a są w pełni wegańskie, bez jajek, bez różnych innych cudów. Zrobicie je bez problemu w każdej gofrownicy! Chrupiące, wegańskie , pyszne, dwuskładnikow e gofry z płatków owsianych i banana .
Chrupiące gofry idealne na słodko jak i na słono.

gofry z płatków owsianych – lista składników:

  • 4 białka
  • 10 dag stopionego sklarowanego masła lub oleju kokosowego
  • 4-5 łyżek marsali lub likieru orzechowego, jeśli chcemy podawać na słono to dodajemy wodę
  • szczypta soli
  • proporcje na 8 gofrów:
  • 4 żółtka
  • 18 dag płatków owsianych
  • tłuszcz do wysmarowania płytek gofrownicy
  • pół łyżeczki soli morskiej

gofry z płatków owsianych Jak zrobić

Zobacz koniecznie: inny przepis


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *