Jak zrobić Gofry Z OPIEKACZA z twarogiem i kefirem oraz jabłuszkami 🙂

Po powrocie z pracy i przeczytaniu przepisu dodanego przez Słodko Słodka naszło mnie na coś słodkiego, ale z dodatkiem owocków (żeby się rozgrzeszyć 🙂 ) W dodatku na szybko bo robione w zwykłym opiekaczu z formą do gofrów 🙂

gofry z opiekacza – składniki:

  • cukier w zależnosci od upodobań
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g twarogu
  • ok. pół szklanki – 3/4 mąki pszennej
  • cukier wanilinowy bądź starta laska wanilii
  • szczypta soli
  • olej
  • cynamon
  • 250 ml kefiru

gofry z opiekacza Przygotowanie:

Zobacz również: inny przepis

1. Rozgnieść twaróg widelcem, aby oddzielić żółtka od białek. Żółtka i białka ubić oddzielnie z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Użyj bardzo drobnej tarki do zmielenia jabłek lub szybko wymieszaj. Dodaję suche fixy, jabłka i ubite białka (które do tej pory przechowuję w lodówce) po połączeniu żółtek z kefirem. Delikatnie mieszam. W międzyczasie rozgrzewam gofrownicę. Gotowe ciasto należy umieścić na ciepłej patelni, która została lekko posmarowana olejem i podgrzana do uzyskania złotego koloru z obu stron. Uwaga: starte jabłko szybko się rumieni. Nie wkładaj zbyt dużo hittera do każdej porcji, inaczej gofry będą szorstkie lub nierówne w środku, więc upewnij się, że nie jedzą.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *