Po powrocie z pracy i przeczytaniu przepisu dodanego przez Słodko Słodka naszło mnie na coś słodkiego, ale z dodatkiem owocków (żeby się rozgrzeszyć 🙂 ) W dodatku na szybko bo robione w zwykłym opiekaczu z formą do gofrów 🙂
gofry z opiekacza – składniki:
- cukier w zależnosci od upodobań
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 g twarogu
- ok. pół szklanki – 3/4 mąki pszennej
- cukier wanilinowy bądź starta laska wanilii
- szczypta soli
- olej
- cynamon
- 250 ml kefiru
gofry z opiekacza Przygotowanie:
Zobacz również: inny przepis
1. Rozgnieść twaróg widelcem, aby oddzielić żółtka od białek. Żółtka i białka ubić oddzielnie z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Użyj bardzo drobnej tarki do zmielenia jabłek lub szybko wymieszaj. Dodaję suche fixy, jabłka i ubite białka (które do tej pory przechowuję w lodówce) po połączeniu żółtek z kefirem. Delikatnie mieszam. W międzyczasie rozgrzewam gofrownicę. Gotowe ciasto należy umieścić na ciepłej patelni, która została lekko posmarowana olejem i podgrzana do uzyskania złotego koloru z obu stron. Uwaga: starte jabłko szybko się rumieni. Nie wkładaj zbyt dużo hittera do każdej porcji, inaczej gofry będą szorstkie lub nierówne w środku, więc upewnij się, że nie jedzą.
Dodaj komentarz