Jak zrobić Gofry na kefirze

Gofry na kefirze, są jeszcze bardziej delikatne i puszyste niż tradycyjna wersja. Dlatego będzie to dobry pomysł na deser dla dzieci, ale nie tylko, chrupiące gofry pokochają też dorośli.
Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Po 15 minutach będziesz mieć pyszne, domowe gofry idealne na śniadanie.
Zatem jak zrobić gofry na kefirze?
Do ich przygotowania potrzebujesz bardzo podobnych składników jak na naleśniki. Zaopatrz się w mąkę, w moim przepisie skorzystałam ze zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli, zmagasz się z chorobami glutenozależnymi i musisz eliminować gluten ze swojej codziennej diety, zamień ją na mąkę naturalnie bezglutenową np. kukurydziana, gryczana lub skorzystaj z bezglutenowych mieszanek.
Dodatkowo będą nam potrzebne jajka, kefir, cukier i cukier puder, którym zawsze posypuje gotowe gofry. Cukier wsyp do miski i utrzyj z jajkami za pomocą miksera, do momentu, aż powstanie delikatna pianka. Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i połącz suche składniki z mokrymi. Na samym końcu dodaj kefir i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć gęstą i jednolitą konsystencję, bez grudek. Tak przygotowane ciasto wylewaj porcjami na mocno rozgrzaną gofrownicę. Po chwili nasze najlepsze gofry gotowe.
Możesz posypać je tylko cukrem pudrem lub podawać z bitą śmietaną i z owocami.
Najlepiej sprawdzą się tutaj świeże owoce, jeśli jednak jesteśmy w okresie zimowym, z łatwością przygotujesz domową frużelinę z mrożonych owoców.
Wystarczy, że przełożysz je do garnka, dodasz odrobinę wody i zaczniesz podgrzewać na małym ogniu, po chwili, gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Ona zagęści nasze owoce z sokiem i powstanie domowa, zdrowa frużelina, wolna od barwników, nadmiaru cukru i konserwantów. Jak widzisz, pomysłów na dodatki do gofrów, jest bardzo wiele, wybierz swój ulubiony i przygotuj przepis na gofry na kefirze. Gofry będą dobre nawet dla najmłodszych członków rodziny, wtedy podawaj suche bez dodatków, będą one tak samo smaczne, jak z nimi.

gofry na kefirze – składniki:

  • Mąka pszenna typ 500 – 125 g
  • Jajko – 1 szt.
  • Cukier – 20 g
  • Kefir – 250 g
  • Cukier puder – 30 g
  • Olej rzepakowy – 20 ml

gofry na kefirze Jak zrobić

Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis

Mąkę przesiać przez sitko do miski. Wbij jajko, wymieszaj z kefirem, dodaj cukier i ponownie wymieszaj. Natrzyj olej rzepakowy gofrownicę i podziel ciasto na poszczególne porcje. Zrumienić gofry w piekarniku.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *