Ostatnio często robię gofry, a to za sprawą mojej nowej gofrownicy. Dobra gofrownica to jednak podstawa. Gofry budyniowe powstały na śniadanie, dla najmłodszego w rodzinie. To taki szybki i łatwy przepis, nie potrzebujesz miksera i nie musisz ubijać osobno białek. Pyszne i chrupiące, bardzo smaczne. Wypróbowałam w zeszłym miesiącu już wiele przepisów na gofry, te trafiają na moją listę ulubionych.
gofry budyniowe – składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- cukier waniliowy do smaku
- 250 ml mleka
- 125 g masła
- 50 g suchego budyniu z paczki
- 10 g proszku do pieczenia
- 3 jajka
gofry budyniowe Przygotowanie:
Zobacz także: gofry na słono
1. Po wbiciu jajek do miski i krótkim ubiciu trzepaczką dodać cukry i dokładnie wymieszać. Do schłodzonej letniej margaryny i mleka dodać przesianą mąkę pszenną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Aby pozbyć się ewentualnych grudek, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Spalaj przez trzy do pięciu minut w gorącej gofrownicy. z zastrzeżeniem władzy producenta gofrów. Podawaj jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem lub ulubionymi dekoracjami.
Dodaj komentarz