Składniki na babeczki z truskawkami i kruszonką:
- pszennej
- 50 g cukru
- 1/2 szkl. letniego mleka
- 2 duże żółtka
- 16 g cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii
- 50 g masła
- drożdży
- 10 truskawek
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- 14 g świeżych drożdży
- ziemniaczanej
- 230 g mąki
- 1 łyżka mąki
babeczki z truskawkami i kruszonką Jak przygotować:
A może spodoba Ci się także: inna receptura
Babeczki z drożdżami, truskawkami i biszkoptem Połącz mąkę, cukier i suche drożdże (najpierw zrób wyrośnięcie ze świeżych drożdży). Dodać mleko i żółtka. Do manipulacji użyj blendera z przyłączami do mieszanki drożdżowej. Wlej spread i utrzymuj kontrolę, aż pod koniec uzyskasz jednolity, elastyczny pałkarz. W ciepłym miejscu, przykryć ściereczką i odstawić na 90 minut do podwojenia objętości. Po podzieleniu mieszanki na dziesięć równych porcji odgazuj ją uderzając zaciśniętą dłonią. Umieść truskawkę w każdym, dobrze przyklej i uformuj nieskazitelną kulkę. Rozpad: Rozsmaruj każdy składnik palcami. Oprawianie Foremki do ciastek wyłóż papierowymi kubeczkami. Umieść kulkę truskawki w każdym kubku, zagięciem do dołu. Odstawić na 30 minut do napęcznienia. Posyp babeczki kruszonką i od tego momentu posmaruj je mieszanką jajek i mleka. Pieczenie Gotowe babeczki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza, aż się ładnie zarumienią. Po wyjęciu z pieca pozwól mu ostygnąć na metalowej podstawce. Miłej kolacji! motywacja lub źródło: Wojciech Moje)
Dodaj komentarz