Jak zrobić Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką

Składniki na babeczki z truskawkami i kruszonką:

  • pszennej
  • 50 g cukru
  • 1/2 szkl. letniego mleka
  • 2 duże żółtka
  • 16 g cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii
  • 50 g masła
  • drożdży
  • 10 truskawek
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • 14 g świeżych drożdży
  • ziemniaczanej
  • 230 g mąki
  • 1 łyżka mąki

babeczki z truskawkami i kruszonką Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: inna receptura

Babeczki z drożdżami, truskawkami i biszkoptem Połącz mąkę, cukier i suche drożdże (najpierw zrób wyrośnięcie ze świeżych drożdży). Dodać mleko i żółtka. Do manipulacji użyj blendera z przyłączami do mieszanki drożdżowej. Wlej spread i utrzymuj kontrolę, aż pod koniec uzyskasz jednolity, elastyczny pałkarz. W ciepłym miejscu, przykryć ściereczką i odstawić na 90 minut do podwojenia objętości. Po podzieleniu mieszanki na dziesięć równych porcji odgazuj ją uderzając zaciśniętą dłonią. Umieść truskawkę w każdym, dobrze przyklej i uformuj nieskazitelną kulkę. Rozpad: Rozsmaruj każdy składnik palcami. Oprawianie Foremki do ciastek wyłóż papierowymi kubeczkami. Umieść kulkę truskawki w każdym kubku, zagięciem do dołu. Odstawić na 30 minut do napęcznienia. Posyp babeczki kruszonką i od tego momentu posmaruj je mieszanką jajek i mleka. Pieczenie Gotowe babeczki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza, aż się ładnie zarumienią. Po wyjęciu z pieca pozwól mu ostygnąć na metalowej podstawce. Miłej kolacji! motywacja lub źródło: Wojciech Moje)


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *