Jak zrobić Drożdżowe babeczki z jagodami i kruszonką

babeczki z jagodami i kruszonką – lista składników:

  • 1 szk jagód
  • 500 g mąki
  • ok. 3/4 szk mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 90 g margaryny
  • 150 g cukru
  • kruszonka :
  • 1/3 szk cukru
  • pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 125 g margaryny
  • 15 g drożdży

babeczki z jagodami i kruszonką Jak przygotować:

Zobacz również: inny ciekawy przepis

Bułki jagodowo-drożdżowe z rozdrobnionym Dodać rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru do wyczerpania w pojemniku i dobrze wymieszać. Na innej patelni rozpuść margarynę i pozwól jej lekko ostygnąć. Formę wyłożyć papilotkami z biszkoptów. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i jajka. Mleko mieszamy z drożdżami i widelcem do połączenia. Po dodaniu margaryny ciasto należy chwilę zagniatać. Po delikatnym oczyszczeniu z mąki odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto należy wyrównać, odgazować i położyć na blacie. Z masy wyjąć kółka (mam ich 12 i trochę ciasta zostało, więc zrobiłam dziecku bułkę bez jagód, bo nie będą mu potrzebne). Umieść łyżeczkę jagód w każdym kręgu mieszanki, sklej je razem jak pączki, posyp mąką i umieść w papierowych kubkach zagięciem do przodu. Po upieczeniu babeczek równomiernie rozprowadź na nich kruszonkę. Po 15 minutach wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aby babeczki piec przez około 30 minut. Po ostygnięciu babeczek jemy.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *