Jak zrobić Domowy lukier do wszystkich rodzi ciast i ciasteczek

Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z makiem pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej, do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, czyli: mąka, mak z puszki, drożdże, masło, mleko, cukier, jajka.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Do przygotowania ciasta użyłam drożdże świeże, śmiało możesz zdecydować się na drożdże suche typu instant.
Zatem, jak zrobić makowiec zawijany z gotowej masy makowej?
Zacznijmy od przygotowania zaczynu, który powinien rosnąć w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Wystarczy, że wymieszasz ciepłe mleko z cukrem, drożdżami i odrobiną mąki. Następnie, wymieszaj pozostałe składniki z zaczynem i wyrób ciasto rękoma.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy delikatnie posypanej mąką i dodaj mak.
Pamiętaj, aby zostawić marginesy około 2-3 cm, następnie dodaj kawałki masła i zwiń ciasto w rulon.
Przełóż je na blachę do pieczenia z papierem i upiecz w piekarniku w 180 stopniach, po 40 minutach nasz makowiec będzie dobry.
Dodatkowo przygotowuję domowy lukier z połączenia cukru pudru i soku z cytryny.
To jest moja klasyczna wersja makowca, będzie świetnym pomysłem na święta.
Dzięki wykorzystaniu gotowej masy z puszki makowiec będzie szybki i łatwy w przygotowaniu, dzięki niej oszczędzisz sporo czasu.
Drożdżowe ciasto będzie puszyste i wilgotne.
Sam widzisz jak prosty, jest to przepis na szybkie i pyszne ciasto dla całej rodziny, koniecznie wypróbuj mój przepis. Każdy z nas zna tradycyjną piaskową babkę, dzisiaj pokaże Ci jej jeszcze delikatniejszą i bardziej wilgotną wersję.
Poznaj mój przepis na puszystą babkę piaskową. Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, czyli mąka, cukier, jajka, cukier puder, skrobia ziemniaczana, sok z cytryny, olej rzepakowy. W moim przepisie użyłam zwykłego białego cukru, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy. Nie ma to jednak większego znaczenia. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały, pozyskiwany jest z buraków cukrowych, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru, możesz postawić na miód. Opcjonalnie, dodaj aromat waniliowy lub laskę wanilii.
Mój przepis jest bardzo łatwy i szybki, poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa.
Zatem, jak zrobić puszystą babkę piaskową?
W pierwszej kolejności jajka wbij do miski, wsyp cukier i zacznij ubijać za pomocą miksera.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj sok z cytryny i zostaw do ostygnięcia. Wcześniej ubite jajka połącz z mąką i skrobią ziemniaczaną. Następnie dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj wszystkie składniki za pomocą rózgi.
Tak przygotowane ciasto przelej do foremki.
Ważne jest, aby była ona wcześniej wysmarowana masłem i posypana bułką tartą, możesz także wyłożyć blachę papierem do pieczenia. A wszystko po to, aby ciasto nie przypiekło się i nie przywarło.
Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach. Po około 45 minutach Twoja babka piaskowa puszysta jest dobra. Podczas pieczenia możesz nakłuwać ją drewnianym patyczkiem i sprawdzać wilgotność. W międzyczasie możesz w szybki sposób przygotować domowy lukier. Wystarczy, że cukier puder wymieszasz z odrobiną wody i posmarujesz babkę. Całość obficie posyp skórką cytrynową.
Babka to idealny pomysł na słodki deser lub podwieczorek.
Mój sprawdzony przepis to dobry pomysł na babkę na święta. Może od teraz to będzie Twoja pyszna babka wielkanocna? Do przystrojenia babki możecie wykorzystać domowy lukier. Tak przygotowany domowy lukier to idealne rozwiązanie na pyszny, słodki akcent do wypieków. W międzyczasie możesz w szybki sposób przygotować domowy lukier. Ciasto z masą makową to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z makiem pokochają nie tylko dorośli ale też dzieci.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z masą makową z puszki, do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, czyli: mąka, mak z puszki, masło, mleko, cukier, jajka.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia.
Zatem, jak zrobić ciasto z masą makową?
Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, wbij żółta i ugniataj ciasto. Następnie, dodaj cukier waniliowy i cukier puder. Wyrób ciasto w rękach i podziel na dwie części. Odstaw je do lodówki na 30 minut.
W tym czasie ubij białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą makową.
Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę, dodaj masę makową i pozostałą część kruchego ciasta. Możesz je rozrywać w rękach, aby utworzyła się kruszonka.
Upiecz placek w piekarniku w 180 stopniach, po 40 minutach nasz makowiec będzie dobry.
Dodatkowo przygotowuję domowy lukier z połączenia cukru pudru i soku z cytryny.
To jest moja klasyczna wersja makowca, będzie to świetny pomysł na deser, ale nie tylko, przygotuj ciasto na imprezę, ale też na święta.
Dzięki wykorzystaniu gotowej masy z puszki makowiec będzie szybki i łatwy w przygotowaniu, dzięki niej oszczędzisz sporo czasu.
Drożdżowe ciasto będzie puszyste i wilgotne.
Sam widzisz jak prosty jest to przepis, na szybkie i pyszne ciasto dla całej rodziny, koniecznie wypróbuj mój przepis. Każdy z nas zna tradycyjną piaskową babkę, dzisiaj pokaże Ci jej jeszcze delikatniejszą i bardziej wilgotną wersję.
Poznaj mój przepis na wielkanocną babkę piaskową. Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, czyli mąka, cukier, jajka, cukier puder, skórka cytrynowa, olej rzepakowy. W moim przepisie użyłam zwykłego białego cukru, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy. Nie ma to jednak większego znaczenia. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały, pozyskiwany jest z buraków cukrowych, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru, możesz postawić na miód. Opcjonalnie, dodaj aromat waniliowy lub laskę wanilii.
Mój przepis jest bardzo łatwy i szybki, poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa.
Zatem, jak zrobić wielkanocną babkę piaskową?
W pierwszej kolejności jajka wbij do miski, wsyp cukier i zacznij ubijać za pomocą miksera.
Następnie wlej olej rzepakowy, wymieszaj wszystkie składniki za pomocą rózgi.
Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do pozostałych składników, dodaj proszek do pieczenia. Tak przygotowane ciasto przelej do foremki.
Ważne jest, aby była ona wcześniej wysmarowana masłem i posypana bułką tartą, możesz także wyłożyć blachę papierem do pieczenia. A wszystko po to, aby ciasto nie przypiekło się i nie przywarło.
Jak upiecz babkę?
Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach. Po około 45 minutach Twoja babka piaskowa wielkanocna jest dobra. Podczas pieczenia możesz nakłuwać ją drewnianym patyczkiem i sprawdzać wilgotność. W międzyczasie możesz w szybki sposób przygotować domowy lukier. Wystarczy, że cukier puder wymieszasz z odrobiną wody i posmarujesz babkę. Całość obficie posyp skórką cytrynową.
Babka to idealny pomysł na słodki deser lub podwieczorek.
Mój sprawdzony przepis to dobry pomysł na babkę wielkanocną. Może od teraz to będzie Twoja pyszna babka świąteczna?
Jak zrobić lukier zapraszam na przepis

Składniki na domowy lukier:

  • Sok ze średniej cytryny
  • cukier puder

domowy lukier Jak przygotować

Zobacz także: inny ciekawy przepis


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *