Kruche babeczki z budyniem to moje ulubione kruche ciastka z dzieciństwa. Do dziś pamiętam smak pysznego, kruchego ciastka i słodkiego budyniu. Kruche babeczki z budyniem powstały , gdyż pewnego dnia miałam zbyt dużo ciasta kruchego, które mi zostało po zrobieniu innego ciasta. Jak się okazało kruche babeczki z budyniem nie zabierają dużo czasu. Samo zrobienie i pieczenie zajęło mi w sumie około godziny. W efekcie cała moja rodzina zajadała się pysznymi domowymi babeczkami czym z najlepszych cukierni.
Składniki na domowe babeczki z budyniem:
- budyń w proszku 45 g
- mąka pszenna Typ 500 250 g
- woda 100 ml
- masło 125 g
- cukier puder 100 g
- żółtka 2 szt.
domowe babeczki z budyniem Jak przygotować
Zobacz także: ciasteczka z galaretką
Użyj kombinacji z margaryną, cukrem pudrem, mąką i żółtkami jaj. W lodowej skrzyni trzymaliśmy to przez trzydzieści minut. Radzimy sobie dobrze. Po wysmarowaniu masłem foremek na babeczki posyp bułką tartą. Z ciasta uformuj koła o takiej samej wielkości jak foremki. Używamy ciasta do przykrycia formy. Dodaj wodę do gotowego puddingu w proszku. Mieszaj, aż mieszanina będzie gęsta. W każdej babeczce powinna znajdować się łyżeczka budyniu. Na wierzchu budyniu ułóż koła wycięte z nadmiaru ciasta, które są tej samej wielkości co foremki. Trzymamy się granic. Na 15-20 minut ustaw babeczki na grillu rozgrzanym do 180 stopni. Ciasto powinno się zarumienić. rośniemy. Możemy posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz