Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Rolada kokosowa jest fajną propozycją rolady bez pieczenia. Wykonana z herbatników oraz masy kokosowej, podawana na zimno jest pysznym dodatkiem do kawy i herbaty, idealnie wkomponuje się w słodkie przekąski na imprezie czy świąteczne wypieki oraz będzie pasować jako deser po niedzielnym obiedzie. Rolada kokosowa bez pieczenia może zostać wykonana z alkoholem. Alkohol możesz dodać do kremu lub do herbatników. Świetnie sprawdzi się likier kokosowy, rum lub wódka. Do masy możesz dodać także białą czekoladę. Połączenie białej czekolady i kokosa to klasyk, który smakuje wyśmienicie a rolada kokosowo czekoladowa będzie obłędna w smaku. Przepis na roladę kokosową jest łatwy i bez problemu wykonasz go nawet na szybko. Jednak należy pamiętać, że rolada musi dokładnie się schłodzić aby trzymała kształt.
Rolada kokosowa jest wyśmienitym deserem bez pieczenia. Wykonasz ją szybko oraz z prostych i popularnie dostępnych składników. Idealnie miękkie ciasteczka z ciecierzycy z dodatkiem masła orzechowego, zdrowszy zamiennik dla ciastek typu cookies chip . Kolejny przepis (po
crumble z nektarynką
) na bardzo szybki deser. Dzisiaj
szybkie kruche ciastka z bananami
, które będą dobre zarówno na gorąco, jak i na zimno. Ciasteczka możecie polać sosem czekoladowym i podać z gałką czekoladowych lodów. Są idealne, jeśli szukacie pomysłu na coś smacznego, a przy tym macie niewiele czasu lub chęci. Kruche ciasto jest z mojego przepisu, który dość długo udoskonalałam. Spodoba Wam się, bo wykorzystuje całe jajko. Możecie też zrobić ciasto jak na quiche (też świetne!).
Do środka proponuję banany, ale możecie też włożyć maliny, morele czy śliwki, a nawet… czekoladę (tu polecam, zerknijcie na
podwójne ciasteczka czekoladowe
). To jeden z tych przepisów, które lubią wszelkie modyfikacje. 🙂 Polecam Wam i życzę smacznego. Ciasteczka są kruche o wyraźnym smaku migdałów i kokosu. Domowe ciastka waniliowe to delikatne, kruche ciasteczka, które szybko i łatwo przygotujesz w domowym zaciszu. Mimo to ich smak jest wyjątkowy i ciasteczka będą smakować każdemu, kogo nimi poczęstujesz. Pyszne, kruche ciasteczka z cebulą są świetnym dodatkiem do barszczyku , piwa czy też po prostu do chrupania przy fajnym filmie.
dla czekoladoholików
ciasteczka – lista składników:
- ¼ kostki margaryny, 150 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka kakao, 1/3 szkl. cukru, ¾ szkl. mąki, 2 jajka, szczypta soli,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder do obtoczenia
ciasteczka Przygotowanie:
A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis
Dodaj komentarz