Słodkie, ciągutkowe ciasteczka migdałowe z koglem-moglem . 🙂 Ciasteczka migdałowe to fajny pomysł na wykorzystanie pozostałych białek (ja akurat robiłam budyń ), zamiast migdałów możecie zmielić orzechy. Ciasteczka migdałowe z amaretto podobne są do francuskich makaroników, jednak różnią się tym, że amaretti powinny być dłużej pieczone niż makaroniki. Ciasteczka migdałowe z koglem polecam wszystkim łasuchom, są delikatne, słodkie i fajnie ciągutkowe. Słodkie, ciągutkowe
ciasteczka migdałowe z koglem-moglem
. Delikatnie chrupka, żółciutka skorupka z kogla, a wnętrze słodko migdałowe, miękkie, ciągutkowe jak krówka. Dla mnie
jedne z najlepszych ciasteczek
. Troszkę podobne do moich poprzednich
ciasteczek orzechowych z cynamonem
, wykonanie równie szybkie, a różnica jest w smaku, no i w wykończeniu.
Kogel-mogel to jedno z moich wyraźniejszych wspomnień z dzieciństwa: mama ucierała łyżeczką cukier z żółtkiem na gładką, puszystą masę. Jak mi to smakowało! I co tu dużo mówić, do tej pory smakuje, uwielbiam podjadać słodki kogel-mogel ze szklanki. Zawsze, gdy kręcę go do jakiegokolwiek ciasta, to go troszkę ubywa.
Po upieczeniu kogel jest równie smaczny, delikatny i chyba jednak troszkę mniej słodki, chociaż nie jestem tego pewna – ciastka są słodkie same w sobie. Taka gwiazdeczka to prawdziwy smakołyk. W tym przepisie lubię też to, że zużywa się całe jajko i nie trzeba martwić się, co zrobić z resztą. A pomysł z koglem to taki nasz rodzinny patent (np. na
mazurka migdałowego z koglem
, o którym na pewno jeszcze wielokrotnie będę wspominać).
Ciasteczka migdałowe z koglem
polecam wszystkim łasuchom, są delikatne, słodkie i fajnie ciągutkowe. Pyszne, niewielkie ciasteczka migdałowe na bazie samych białek. Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz. Równolegle swoją historię tworzyły ciasteczka.
Ciasteczka amaretti to włoska propozycja ciasteczek bezowych z dodatkiem zmielonych migdałów, popularnie nazywanych mąką migdałową, z dodatkiem likieru amaretto. Ciasteczka migdałowe z amaretto podobne są do francuskich makaroników, jednak różnią się tym, że amaretti powinny być dłużej pieczone niż makaroniki. Makaroniki są lekko wilgotne w środku a amaretti są suche i chrupiące. Włoskie ciasteczka amaretti są popularnym dodatkiem do kawy, jednak z ich wykorzystaniem przygotowywane jest wiele deserów. Przepis na ciasteczka amaretti jest prosty i łatwy w wykonaniu. Ciasteczka przygotujesz dość szybko, jest ich sporo, więc możesz przechowywać je w słoiku lub puszce i mieć zapas na dłużej.
Ciasteczka amaretti są fajną i oryginalną propozycją na dodatek do kawy lub deseru.
Ciasteczka te są idealne dla dzieci i dla dorosłych, do kawy, na deser lub podwieczorek.
Pokruszone świetnie się nadadzą do tortów, ciast, lodów i serników.
Można je przełożyć bitą śmietaną, kremem lub czekoladą.
ciasteczka migdałowe – lista składników:
- 2 białka (60 g.)
- cukier puder (150 g.)
- migdały mielone (200 g.)
- likier amaretto (20 ml.)
ciasteczka migdałowe Jak zrobić:
Zobacz również: inny przepis
Dodaj komentarz