Jak zrobić Bardzo kruche ciasteczka maślane

Tak tak z racji tego że wczoraj późno zrobiłam gołąbki to dziś mieliśmy na obiad z chlebem. A że ja nie potrafię usiedzieć na tyłku jak czegoś nie wymyślę nie byłabym sobą, więc wymyśliłam sobie ciasteczka maślane. Takie raczej nie spotykane ale powiem wam już chyba nigdy nie kupię ciastek, te wyszły tak kruche że aż za bardzo kruche. Maślane też takie raczej nie spotykane normalnie jestem z siebie bardzo dumna.

kruche ciasteczka maślane – lista składników:

  • 200 g masła prawdziwego,
  • 0,5 łyżeczki aromatu (u mnie rumowy ale można dać np. śmietankowy).
  • 8 łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),

kruche ciasteczka maślane Jak przygotować

A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis

Wymieszaj mąkę, pop do pieczenia i cukier puder w misce. Następnie należy dodać zapach i margarynę o temperaturze pokojowej. 2 Ugniataj wszystko, aż uzyska konsystencję drobno zebranego piasku (jak pokazano na zdjęciach). Podziel całość na dwie części przecinając je krawędzią. 3 Na oprószonej mąką stolnicy ułożyć jeden kawałek masy, oprószyć mąką, rozwałkować na grubość około 1 cm i wyciąć smakołyki z dowolnym wzorem (należy ostrożnie obchodzić się z pałkarzem, ponieważ jest niezwykle delikatny). 4 Po wyniesieniu pozostałej mieszanki na dwór i usunięciu smakołyków uformuj z niej kulkę. Można do tego użyć dwóch kawałków ciasta i ciasta z pokrojonych ciasteczek. 5 Rozłóż wycięte smakołyki na blasze wysmarowanej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i włącz moc na 10-12 minut, w zależności od grilla, aż się dobrze usmaży. Na papierze fajne smakołyki. 6 Smakołyki wyszły bardzo smaczne, a zapach unosił się tak mocno w całym domu, że nie mogłem ich zjeść, gdy były jeszcze gorące. Z tego przepisu wyszło mi około 50 sztuk. Z pewnością mogą je robić nawet dzieci iz entuzjazmem je polecam; Jednak tak jak wspomniałam wcześniej ciasto jest niezwykle delikatne.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *