Jak zrobić Bananowe ciasteczka owsiane z chia

Bananowe ciasteczka owsiane z nasionami chia świetnie sprawdzą się jako zdrowy deser lub energetyczna przekąska w ciągu dnia. Są mięciutkie, pyszne i pożywne, a ich przygotowanie jest proste oraz bardzo szybkie. Gorąco polecam! 🙂

Składniki na bananowe ciasteczka:

  • – 1 łyżka suszonej żurawiny
  • – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • – 1 łyżka pestek dyni
  • – 2 jajka
  • – 3 łyżki miodu gryczanego
  • – 2 łyżki nasion chia
  • – 2 dojrzałe banany
  • – 1 łyżka nasion słonecznika
  • – 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • – 100 g masła
  • – 200 g płatków owsianych (górskich)
  • – 6 łyżek mąki pełnoziarnistej

bananowe ciasteczka Jak przygotować

A może spodoba Ci się także: inna ciekawa recepturka

1. Umieść masło na patelni i roztop je. Schłodzić po zmiękczeniu. W misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną, pokruszone orzechy, płatki pszenne, otręby pszenne, ziarna słonecznika, pokruszone musli i tabliczkę gorzkiej czekolady (każdy kawałek najpierw połam, a następnie pokrój w kostkę). Wymieszaj jajko, które zostało ubite widelcem lub trzepaczką do jajek, jeśli taką posiadasz. Popraw z ksylitolem. Połącz składniki z mlekiem i oliwą z oliwek, a następnie dużą drewnianą łyżką zagnieć ciasto. Ciasto należy rozłożyć na dwóch dużych blachach do pieczenia. Włącz piekarnik, czekając. Okresowo zanurzaj dużą metalową łyżkę kuchenną w wodzie przed włożeniem ciasta (do jedzenia zupy). Włóż smakołyki do grilla nagrzanego do 180 stopni C i gotuj przez 25 minut.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *