babeczki z kurczakiem – lista składników:
- 10 dag margaryny
- 3-4 łyżki śmietany
- pół główki kapusty (małej)
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka ziół prowansalskich. 2 udka kurczaka
- 5-6 pieczarek
- olej
- żółtko
- 20 dag mąki
- sól
- pieprz
babeczki z kurczakiem Jak przygotować:
Zobacz również: inna receptura
Ciasto: Mąkę wymieszać z przyprawami prowansalskimi i solą. Do siekania używaj mocno schłodzonej margaryny. Steruj hitterem po dodaniu śmietany i żółtka. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 30 minut. 2 Farsz: Gdy udka z kurczaka zostaną drobno posiekane, dopraw je solą i pieprzem. Rozdrobnij kapustę, zmiel grzyby na tarce do warzyw. 3 Wlej olej do mięsa i obsmaż je. Przez chwilę smażymy widelcem pieczarki i kapustę. Farsz należy natrzeć solą i pieprzem. 4 Po rozłożeniu ciasta na foremki wysmaruj je masłem. Dodaj odpowiednią ilość farszu do każdego. Przykryj babeczki nadmiarem mieszanki, wytnij koła i podgrzej. Przygotowujemy około 30 minut w temperaturze 180°C. 5 O tej porze roku zamiast kapusty białej w farszu można użyć kapusty pekińskiej. Do tego mieszanka mięsna. Na przykład najlepsze mięso to gotowane mięso z resztek obiadowych. Jajka na twardo są doskonałe zamiast mięsa. 6 Przepis nadesłała Katarzyna Madej-Stasiak z „Łodzi”. źródło: Bella Relaks
Dodaj komentarz