Szybki, smaczny deser do kawy, który w błyskawicznym tempie znika z talerzy.
babeczki z bitą śmietaną – lista składników:
- winogrona,
- drobno pokrojona galaretka brzoskwiniowa
- 10 dag masła
- Nadzienie:
- 2 żółtka
- 1 łyżka serka mascarpone
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- Do dekoracji:
- płatki chabrów
- 15 dag mąki tortowej
- plasterki banana
- 10 dag mąki krupczatki
- starta czekolada
- 1 łyżka cukru
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki cukru
- 250 ml śmietany 30 %
- listki melisy
babeczki z bitą śmietaną Przygotowanie
Zobacz także: inny ciekawy przepis
Za pomocą noża posiekać składniki na ciasto i zagnieść je na gładką masę. Przykryć folią i schłodzić przez godzinę w lodówce. Zrób żałośnie i wytnij kółka. Masa powinna wejść do foremek. Podgrzewaj przez blisko 15 minut lub do dokładnego karmelizacji na grillu nagrzanym do 190 stopni. Ostrożnie wyjmij gorące bułeczki z foremek i pozwól im ostygnąć. 2 Śmietanę zanieczyszczoną ubić z cukrem i cheddarem z mascarpone. Zrób trochę soku z cytryny. Upiec babeczki. 3 Wzbogać o zmiękczające płatki bławatka i źródła zielonej żywności. Posypać granulkami czekolady i drobno pokrojonym dżemem.
Dodaj komentarz