Mini wersja klasycznego tortu szwarcwaldzkieho: ciemne babeczki z konfiturą wiśniową i kremem śmietankowym.
babeczki szwarcwaldzkie – lista składników:
- konfitura wiśniowa,
- 400g śmietanki 30%,
- Posypka czekoladowa,
- KREM:
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 jajka,
- 200ml mleka,
- 30g kakao,
- 220g mąki tortowej,
- 80ml oleju,
- 80g cukru,
- 4 łyżeczki cukru waniliowego,
- CIASTO:
- NADZIENIE I DEKORACJE:
- 125g serka mascarpone,
babeczki szwarcwaldzkie Jak przygotować:
Zobacz również: inny ciekawy przepis
1. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi kubeczkami. W misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj mleko i olej razem z jajkiem w osobnej misce. 2. Suche i mokre składniki stają się jednym, wlewając je do siebie. 3. W 3/4 poziomu wyrzuć gracza do papierowych kubków. Przygotuj się na około 20 minut temperatury 180 stopni wszędzie. 4. Wystudzone babeczki wyjmujemy łyżką i nadziewamy dżemem. 5. Intensywnie schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Zmiksuj cheddar z mascarpone na gładką masę. 6. Wierzch babeczek udekorować czekoladową posypką za pomocą rękawa cukierniczego. Daj jej ostatni rozkwit.
Dodaj komentarz